Home

Achtergrond 174 x bekeken

Barnier hoeder van de boer

Zoals vaker werpt Frankrijk zich op als hoeder van de Europese boer, nu in de EU landbouw en vooral landbouwbeleid steeds meer als ouderwets en overbodig worden afgedaan. Parijs gaat niet over een nacht ijs: nu al worden congsi’s gesmeed. Met Polen als belangrijke bondgenoot tot gevolg.

De plannen van EU-commissaris Mariann Fischer Boel ademen de nieuwe gedachte, waarin het platteland voorrang krijgt boven de landbouw. Tot ongenoegen van Frankrijk, dat niets liever ziet dan voortzetting van een krachtige ondersteuning van voedselproducenten. Inclusief vangnetten in tijden van crises.

Barnier weet hoe hij het spel moet spelen. Niet afwachten, maar nog voor de kans zich voordoet toeslaan. En dus zoekt en vindt hij bondgenoten om een machtsblok te bouwen ten tijde van het Franse EU-voorzitterschap, de tweede helft van 2008. Barnier wil dan het einddebat over de ’health check’ in zijn richting leiden. Sterker, hij wil ook al een debat over (voortzetting van) het landbouwbeleid na 2013 voeren.

Het metselen van een Frans-Pools machtsblok is een interessante ontwikkeling. Het biedt weerstand tegen het Noordwest-Europese liberalisme van Nederland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen. Niet uitgesloten moet worden dat Barnier in de nieuwe landen en mogelijk het Zuiden meer steun vindt. Het spel is al op de wagen. Ook met het oog op de WTO-impasse volgen boeiende maanden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.