Home

Achtergrond 274 x bekeken

Baltische staten bij Schengenlanden

De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag om middernacht hun grenscontroles gestaakt.

Wegens het tijdsverschil met andere Oost-Europese landen zijn ze de eerste van de negen staten die vandaag toetreden tot het zogenoemde Schengen-verdrag. Het aantal Schengen-landen is hiermee op 25 gekomen.

De Baltische staten werden gevolgd door Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië en Malta. In deze landen zijn vanaf de nacht van donderdag op vrijdag geen controles meer aan de Europese binnengrenzen.

Het wegvallen van de grenzen tussen en oude en de nieuwe lidstaten van de Europese Unie is van grote symbolische waarde voor de miljoenen mensen achter het voormalige IJzeren Gordijn dat in 1989 met de val van het communisme verdween.
De nieuwe Schengen-landen hebben zeer moderne systemen geïnstalleerd om hun buitengrenzen te bewaken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.