Home

Achtergrond

Balkenende weerde Groenink en Wellink

Premier Jan Peter Balkenende heeft begin dit jaar geweigerd te praten met de voormalig bestuursvoorzitter van ABN Amro Rijkman Groenink en Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) over de situatie rond ABN Amro.

Balkenende handelde daarbij op advies van minister Wouter Bos van Financiën.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het NRC Handelsblad vandaag. De Nederlandsche Bank wilde geen commentaar geven op de publicatie. Volgens NRC Handelsblad vroegen Groenink en Wellink een spoedaudiëntie aan bij Balkenende om vastgelopen fusieonderhandelingen met ING vlot te trekken en een dreigende opsplitsing van de bank af te houden.

Volgens de RVD vroeg Balkenende destijds om advies over het verzoek bij de "eerstverantwoordelijke minister''. Maar de minister van Financiën "vond het niet verstandig om met een van de betrokken partijen te gaan spreken'', aldus de RVD.

Ten tijde van de biedingsstrijd om ABN Amro kwam Wellink onder druk te staan nadat hij het bod van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander "sterk risicoverhogend'' had genoemd. De Europese Commissie zei kort daarop dat Nederland ieder bod op ABN Amro op een "non-discriminatoire'' wijze moest beoordelen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wilde daarop onderzocht hebben of DNB wel een onbevooroordeelde positie innam.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.