Home

Achtergrond 483 x bekeken

'Aziatisch lieveheersbeestje groeit uit tot plaag'

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje, Harmonia axyridis, had nooit uitgezet mogen worden als biologische bladluisbestrijder.

Het beestje verspreidt zich namelijk snel en eet daarbij ook inheemse soortgenoten op. Dat schrijven entomologen van Wageningen Universiteit, de Plantenziektenkundige Dienst (PD) en Zwitserse collega's in de nieuwste uitgave van het vaktijdschrift BioControl. In het artikel wijzen zij op de gevaren van Harmonia axyridis aan de hand van een risico-evaluatie voor natuurlijke vijanden.

Volgens de entomologen is het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje in 1995 in Europa geïntroduceerd door de Belgische firma Biobest voor de bestrijding van bladluizen. Sindsdien heeft het beestje zich in het wild gevestigd en zich ook vergrepen aan larven van inheemse lieveheersbeestjes.

Het beestje kan meer dan 50 kilometer per jaar afleggen. In Noord-Amerika lijkt de soort uit te groeien tot een plaag in de fruitteelt. Bovendien bijt dit lieveheersbeestje ook mensen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.