Home

Achtergrond 1 reactie

Avipol onderzoekt mogelijkheid van verzekering AI-risico’s

Avipol, de onderlinge verzekering voor de pluimveevermeerderingssector onderzoekt de mogelijkheid om ook de schade als gevolg van calamiteiten als vogelpest verzekerbaar te maken.

Dat meldt Ruud Gijsbers, oud bestuurslid van Avipol. Tot nu toe dekt Avipol alleen schade door salmonellabesmettingen van vermeerderingskoppels van vleesrassen. Ook schade als gevolg van mycoplasma wordt verzekerd.

Tijdens de vogelpestepidemie van 2003 waren het de vermeerderaars die forse klappen opliepen. De schade van de vermeerderaars werd nauwelijks afgedekt door de schadevergoedingen van de overheid. "Daarom kijkt Avipol nu of het mogelijk is deze schade te verzekeren."

Avipol betaalt de aangesloten vermeerderaars en opfokkers 64 procent van de in 2006 geheven premies terug. De verzekeraar sluist 194.000 euro terug en voegt 7.000 euro toe aan de reserve. Avipol kan deze stap doen doordat de schadeuitkering in 2006 zeer klein waren. Er werd slechts 21.600 euro uitgekeerd als schadebedrag. In 2005 en 2004 waren die bedragen respectievelijk 68.000 en 200.000 euro. Het aantal verzekerde dieren stijgt nog steeds. In 2006 kwamen er 2 procent verzekerde productiedieren en 6 procent meer opfokdieren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    leo

    al eens aan vacineren gedacht

Of registreer je om te kunnen reageren.