Home

Achtergrond 245 x bekeken

Autorijders of moordenaars

Je mag hier alleen met de auto de weg op als je een rijbewijs hebt. Les nemen is echter onbekend, je kunt het rijbewijs gewoon kopen. De gevolgen zijn er naar.

Het is geweldig gevaarlijk om hier op straat te komen. De mensen rijden roekeloos. Oversteken op het zebrapad is als roulette: haal je het of haal je het niet? Hadden ze hier maar meer verkeersheuvels, want er zijn veel zwaargewonden en doden bij zebrapaden. Bij stoplichten gaat het een stuk beter, maar ook daar is het evengoed nog link om over te steken. Gelukkig controleert de politie nu wat meer op rijgedrag richting voetgangers. Op de tv wordt hier zelfs voorlichting over gegeven.

Dat is wel nodig ook. Want bij het rijbewijs leer je niks. Het is gewoon te koop. Veel kinderen vragen dan ook voor hun 18e verjaardag het rijbewijs. En hups, de ouders kopen het, ook al heeft hun spruit nog geen stuur in handen gehad.

Een paar jaar geleden kochten we voor Liouda een rijbewijs voor 40 euro. Maar ik laat Liouda niet rijden voor ze op het bedrijf goed leert rijden. Anderen gaan echter direct zonder enige scholing de weg op.

Volop werk, vakmensen gevraagd

Op dit moment is hier voor elke afgestudeerde volop werk, ook al hebben ze geen handige handjes. Aan loodgieters, lassers en andere vakmensen is net als in West-Europa ook in Kazachstan een groot tekort.

Maar ook hiermee is gedonder. Een diploma kun je kopen door de examinator dik te betalen. Sommige eisen gewoon betaling onder de tafel, anders krijg je niet eens een diploma. Je hoeft er dus geen verstand voor te hebben.

Als werkgever kom je daardoor nogal eens voor verrassingen te staan met zulke afgestudeerden met een gekocht diploma. Je ziet regelmatig dat invloedrijke ouders een overheidsbaantje afdwingen om zo’n domkop maar ergens aangesteld te krijgen. De gewone burger zit dus opgescheept met een ambtenaar die tot niets in staat is.

Gelukkig verbetert de controle hierop in hoog tempo. Maar we zullen de eerste jaren nog wel met dit probleem opgescheept zijn. Het lost zich wel op in een generatie, denk ik.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.