Home

Achtergrond 271 x bekeken

Australië tekent Kyoto Protocol

De nieuwe Australische premier Kevin Rudd heeft vandaag het Kyoto Protocol ondertekend.

Het was de eerste daad van de sociaaldemocraat na zijn beëdiging tot premier. De vorige regeringsleider, de liberaal John Howard die elf jaar aan de macht was, weigerde het verdrag dat de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen regelt, te ondertekenen.

"Dit is de eerste officiële daad van de nieuwe Australische regering en bewijst de intentie van mijn regering om klimaatverandering aan te pakken'', verklaarde de centrumlinkse Rudd, een 50-jarige voormalige diplomaat. Hij beloofde de strijd tegen klimaatverandering nationaal en internationaal te zullen oppakken.

Na deze ratificatie wordt Australië over negentig dagen officieel lid van het Kyoto Protocol. Dat verdrag verplicht industriestaten om de uitstoot van de belangrijkste broeikasgassen in 2012 met minstens 5 procent te reduceren in vergelijking met 1990. Op de dag dat Rudd zijn handtekening zette, begon op het Indonesische vakantie-eiland Bali de elfdaagse conferentie over de opvolger van het Kyoto Protocol.

Australië is een van de meest vervuilende landen van de wereld als het om de uitstoot van broeikasgassen gaat. De Verenigde Staten zijn nu de enige westerse industrienatie die Kyoto niet heeft ondertekend.

De VS zijn bereid om over een nieuw lange termijn akkoord te praten dat Kyoto in 2012 moet opvolgen, aldus Amerika's milieutoponderhandelaar Harlan Watson op de openingsdag. Dat zou dan wel wereldwijd erkend moeten worden. "We zijn hier niet om de boel te blokkeren'', zo zei Watson. Hij vroeg de aanwezige landen het besluit van de VS te respecteren.

Volgens de gezant was de uitstoot in Amerika in de periode 2000-2005 met slechts 1,6 procent toegenomen, wat een stuk beter zou zijn dan vele Kyoto-landen. De uitstoot ligt daarmee echter 16 procent hoger dan in 1990, het referentiejaar van het Kyoto-verdrag. Watson verkondigt al jaren dat de temperatuur op aarde al 10.000 jaar lang stijgt, en dat deelname van de VS aan Kyoto hier weinig aan zou veranderen.

De Amerikaanse president George W. Bush verwierp het verdrag in 2001, omdat het volgens hem onder meer schadelijk zou zijn voor de economie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.