Home

Achtergrond 207 x bekeken 1 reactie

Australië oogst minder wintergraan

Australië gaat zo'n 22 miljoen ton wintergraan oogsten. Daarvan is 12,7 miljoen ton wintertarwe en 5,5 miljoen ton wintergerst.

Dat meldt het Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics (Abare), het Australische onderzoeksbureau voor de landbouw. De oogst van wintergraan start binnenkort in Australië.

De schattingen die Abare in oktober heeft gemaakt, gingen uit van een lagere oogst. Maar in de graangebieden in het Zuiden van Australië is wat neerslag gevallen, zodat volgens Abare de opbrengsten wat hoger zullen uitvallen dan in oktober gedacht.

De telers zullen de komende maanden ongeveer 38 procent meer wintergraan oogsten dan vorig jaar. Toen heeft het gewas erg veel last gehad van langdurige droogte. Maar de oogst zal dit jaar door de droge weersomstandigheden toch veel lager uitvallen dan het meerjarig gemiddelde. Dat ligt op 35 miljoen ton.

Abare verwacht dat het areaal zomergranen dit jaar uitkomt op meer dan 1 miljoen hectare. Dat is 37 procent meer dan het vorige groeiseizoen. Veel akkerbouwers hebben zomergraan ingezaaid in oktober en november omdat het toen in het Zuiden van Australië geregend heeft.

In februari maakt Abare een nieuwe schatting van de graanoogst in Austrralië.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Harm de Wilde

    Wat opviel in het ABARE report dat niet in dit artikel gemeld wordt is dat men verwacht 6.64Mt tarwe te exporteren, 3.2Mt lager dan de schating van een maand geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.