Home

Achtergrond 210 x bekeken 1 reactie

Australië: NAVO verliest oorlog in Afghanistan

Als de NAVO-troepen in Afghanistan hun strategie niet aanpassen verliezen ze de oorlog tegen de Taliban. Dat heeft de nieuwe Australische minister van Defensie Joel Fitzgibbon maandag in de krant The Australian gezegd.

”We winnen de gevechten maar niet de oorlog”, aldus Fitzgibbon. Ruim 900 Australische militairen vechten met de Nederlanders in de zuidelijke provincie Uruzgan, een voormalig Talibanbolwerk. Volgens Fitzgibbon heeft de vorige Australische regering een verkeerde voorstelling van zaken gegeven, namelijk ”dat we vooruitgang boeken in Afghanistan. De realiteit is echter anders”. De minister vindt dat de troepen zich vooral moeten richten op stabiliteit om het conflict in Afghanistan op te lossen.

”We hebben veel meer nodig dan een militaire respons. Het gaat vooral om het winnen van de harten en het verstand van gematigde Taliban en andere groepen in de Afghaanse maatschappij”, aldus de minister, die zijn uitspraken baseert op informatie van veiligheidsdiensten.

Hij vindt verder dat er meer politieke adviseurs nodig zijn in het land, omdat het ambtelijk apparaat in Afghanistan slecht functioneert. Ook moeten het Afghaanse leger en de politie beter getraind worden. Een hooggeplaatst diplomaat zou de algehele strategie moeten coördineren.

De voorganger van Fitzgibbon legde het accent juist op de militaire kant van de missie. ”Het is zeer belangrijk dat we ons niet alleen richten op de harten en geesten, maar dat we ook bereid zijn naar buiten te gaan en actief de Taliban te bestrijden”, aldus de toenmalige Australische minister van Defensie, Brendan Nelson in april.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Johan

  Afghanistanse volk is onbereikbaar voor politieke voorlichting door het westen,
  slechts 8% is alfabeet. in de 70-tiger jaren was 25% van de bevolking geletterd.
  Dat waren de ambtenaren, leraren, artsen, politie en rechters etc. Waar zijn die nu???
  Juist! Opgevangen door de linkse vreemdelingen gastvrijheid in het westen.
  Zijn deze vluchtelingen geinterneerd en worden ze militair getrained om het westen te helpen Afghanistan weer binnen de geciviliseerde kring van landen te brengen?
  Nee, ze hebben een baan of nog vaker een uitkering en willen nooit weer terug, nu, mischien als de Navo het veilig genoeg kan krijgen overwegen ze een vakantie in Afghanistan.
  Hieruit blijkt dat het vluchtelingen beleid contraproductief is, hoe moet Karzai een rechtstaat opbouwen met zijn analfabete bevolking??

Of registreer je om te kunnen reageren.