Home

Achtergrond

Armoede zet aan tot houtdiefstallen in Waalse bossen

In Wallonië wordt er in de bossen steeds vaker hout gestolen.

Eén van de redenen is dat door de forse stijging van de gas- en olieprijzen veel mensen hun stookkosten niet meer kunnen betalen en daarom hout gaan stelen in de Waalse bossen. Er zijn echter ook bosbeheerders die meer bomen kappen dan gepland. Dat schrijven de kranten van de Waalse persgroep Vers L'Avenir.

Sommige mensen gaan in de bosrand aan de haal met hout, maar er verdwijnen ook volledige boomstammen, zegt Philippe Dewouters van de organisatie Société Royale Forestière Belge (SRFB).

Sommige bosbeheerders verwijderen meer bos dan hetgeen door de eigenaar in handel wordt gebracht. Dat kan een bedreiging voor de bossen betekenen en een oneerlijke vorm van concurrentie tussen de beheerders. Waals minister van Landbouw en Leefmilieu Benoît Lutgen heeft al aangekondigd dat de controles opgevoerd worden.

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.