Home

Achtergrond 2 reacties

'Anne Frankboom' moet voor publiek zichtbaar worden

De inmiddels wereldberoemde 'Anne Frankboom' moet, als het reddingsplan door de gemeente wordt goedgekeurd, een toeristische trekpleister worden.

Nu is de kastanje voor het grote publiek amper zichtbaar. Door een relatief simpele aanpassing in het Anne Frankhuis kan de boom zich op korte termijn ontpoppen tot een bezienswaardigheid, stelde de werkgroep Support Anne Frank Tree vandaag. Op initiatief van de Bomenstichting hebben experts een plan opgesteld waarmee de monumentale boom nog heel wat jaren kan blijven staan.

De werkgroep heeft architectenbureau Verburg Hoogendijk Architecten, waarbij de kastanje in de tuin staat, een 8 meter hoge stalen driepootsconstructie laten ontwerpen. Die ondersteunt de kastanje zodanig dat hij niet kan omvallen. Volgens bomenkenner Annemiek van Loon is de stam van de boom door de aantasting van tonderzwam ernstig verzwakt. Biologisch gezien is hij volgens haar nog prima in orde. "Hij staat nog in volle bloei en het blad heeft een goede kleur.''

Het plan ligt nu bij de bezwaarschriftencommissie van stadsdeel Centrum. Op 3 januari volgt een hoorzitting, waarna op 15 januari het verlossende woord over het lot van de boom valt. De particuliere eigenaar van de kastanje heeft laten weten dat hij positief tegenover de constructie staat. "Hij feliciteerde ons'', aldus architect Rob Hoogendijk. De Bomenstichting is dan ook hoopvol gestemd dat de toekomst van de 'Anne Frankboom' voorlopig blijft gegarandeerd.

Als de gemeente akkoord gaat met het reddingsplan, neemt de speciaal hiervoor op te richten Stichting Support Anne Frank Tree de zorg voor de kastanje over. Ook moeten er geldschieters worden gezocht om onder meer de kosten van de constructie, 50.000 euro, op te hoesten. De Bomenstichting hoopt dat de driepoot er dan voor het groenseizoen, eind maart, staat.

De rechter besloot eind vorige maand dat stadsdeel Centrum en de Anne Frankstichting de beroemde boom nog niet mogen kappen. Zij wilden dat omdat de 27 ton zware kastanje zo ziek zou zijn dat hij elk moment kan omvallen, waardoor hij een gevaar vormt voor de omgeving. De Bomenstichting mocht van de rechter eerst alternatieven om de boom te behouden onderzoeken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aidan

  dit is gewoon belachelijk,een hoop geld uitgeven omdat een pressiegroepje de pers haalt.overal worden bomen die er beter aan toe zijn gekapt
  hier ga ik spontaan van over m'n nek.

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Stekje van trekken en dan leeft deze boom (dna) eeuwig door. Als men hier nu eens mee begint staat er een eeuwig symbool. Die boom zelf zal geen 100 jaar meer overleven nieuwe wel weer ettelijke jaren. En de huidige boom is t.z.t te verwerken in een kunstwerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.