Home

Achtergrond 1458 x bekeken

Akkerbouwers verkopen vuurwerk

Akkerbouwer Klaas Beukema lost vuurwerk op zijn bedrijf in het Groningse Vierhuizen. Samen met zijn collega Klaas Heringa hoopt hij dit jaar 10 ton vuurwerk te verkopen.

Akkerbouwer Klaas Beukema lost vuurwerk op zijn bedrijf in het Groningse Vierhuizen. Samen met zijn collega Klaas Heringa hoopt hij dit jaar 10 ton vuurwerk te verkopen. "Dit is voor ons een rustige periode dus hebben we ruimte in de schuren." Vorig jaar waagden Beukema en Heringa de stap en verkochten 4 ton vuurwerk. De boeren, samen goed voor 200 hectare met voornamelijk pootaardappelen en suikerbieten, bouwden een bunker met sprinklerinstallatie, die jaarlijks wordt gekeurd. Zo vullen ze een vacuüm dat ontstond toen door zwaardere regelgeving veel verkooppunten moesten sluiten. "Vroeger kon je op veel plaatsen vuurwerk kopen, maar door nieuwe regels moesten Noord-Groningers al gauw 20 tot 30 kilometer rijden", vertelt Beukema. Foto Jan Bouwman

Schapen in Finkum, het kleinste dorp van de Friese gemeente Leeuwarderadeel, krijgen hun dagelijkse portie biks. Foto Alex de Haan

Wieger Bosker strooit Kali 60 op het perceel waar hij suikerbieten gaat verbouwen in zijn woonplaats Westerlee, nabij het Groningse Winschoten. "Het is een soort reparatiebemesting. Deze stof bevat 60 procent kali. Ik gebruik deze stof omdat er chloor in zit en dat heeft weinig slechte invloed op bieten. Maar bij bijvoorbeeld aardappelen kun je dit beter niet gebruiken." Hij strooit de kali op bevroren grond. "Dat is beter, dan rijd je er geen sporen in. Bovendien was het mooi windstil." Hij hoopt het bietenzaad voor 1 april in de grond te hebben. Foto Koos van der Spek

Bij Tiemen Korvemaker en Elina Boerma in Stadskanaal is het eerste lammetje van het seizoen geboren. Dit lijkt wat vreemd voor de tijd van het jaar maar is niet uitzonderlijk bij Engelse Hampshire Down-ooien. "Dit Engelse ras is vroeg vruchtbaar. Half juli laten we de ram bij de schapen", zegt Korvemaker. "We zijn voor de Pasen klaar." Korvemaker is in het dagelijks leven vertegenwoordiger bij CR-Delta en Boerma (op foto) makelaar. Van de vijftien schapen, die het echtpaar hobbymatig houdt, hebben er inmiddels vijf afgelammerd. Foto Koos van der Spek

Enkele Chinese boeren zetten hun tunnelkassen op in de buurt van de stad Qingdao. De afgelopen 4 jaar is het inkomen van de boeren in China telkens met meer dan 6 procent toegenomen. Niettemin verdient de gemiddelde stedeling nog altijd 3,3 keer meer. Dat meldt landbouwminister Sun Zhengcai volgens staatspersbureau Xinhua. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.