Home

Achtergrond 564 x bekeken

Akkerbouwer slaat bevroren gele mosterd tot moes

Akkerbouwer Rudolf Kempener slaat de gele mosterd kapot met een rotorkopeg.

"Ik doe dat altijd als het gevroren heeft omdat het gewas dan mooi bros is." Kempener heeft een akkerbouwbedrijf van ruim 60 hectare in het Zuid-Limburgse Oost-Maarland tegen de Belgische grens. In dit heuvelachtige gebied moeten akkerbouwers erosie van de grond tegen gaan.Kempener: "Wij zaaien na de oogst van ieder gewas gele mosterd in. Dat voorkomt afspoeling van landbouwgrond. Bovendien leg je zo ook mineralen vast. Wij mogen hier niet ploegen en woelen het land altijd los in het voorjaar. Maar je kunt dan veel last hebben van gele mosterd als dat er nog staat. Daarom slaan we dat in de winter kapot." Foto Twan Wiermans

Waar normaal het vee graast, ligt nu een dun laagje ijs op het Rijnwater in de uiterwaarden bij het Gelderse Driel. Foto VidiPhoto

Twee blote leden van dierenrechtorganisatie Peta Europa hebben vandaag in Rotterdan als hamlapjes onder wat cellofaan in de vrieskou gelegen. Bij het verpakte vlees lagen borden met de tekst Vlees is moord. Peta pleitte voor een vegetarische kerst. Door de kou konden de vrouwen hun pose maar ongeveer een kwartier volhouden. "Vlees eten betekent dat je het lijk eet van een mishandeld dier dat nog niet wilde doodgaan", aldus een Peta-woordvoerder. Foto ANP

Bij slagerij Kusters in het Limburgse Margraten was het vandaag een topdrukte om de diverse vleesproducten voor de kerstdagen klaar te krijgen. Medewerker Jan Godschalk is druk bezig met het maken van runderrollades. Kusters mest zelf runderen en kalveren in zijn eigen stallen en slacht de dieren zelf. Daarnaast krijgt hij vee van boeren uit de omgeving. "Omdat we de herkomst van het vee kennen, kunnen we een constante topkwaliteit leveren", zegt slager Roy Kusters. Foto Twan Wiermans

Een medewerker van een grote pootgoedteler in Swifterbant maakt een sproei-installatie gereed voor een bespuiting van poters met Talent. Teeltadviesbedrijf Profyto begeleidt telers bij het gebruik van Talent. De optimale dosering luistert nauw en loopt per aardappelras uiteen. Sommige rassen verdragen ook geen Talent. Het middel werkt als kiemgroeiregulator en het maakt meer ogen los, waardoor meer stengels aan de aardappelknol komen en een betere maatsortering mogelijk is. Foto Axipress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.