Home

Achtergrond 285 x bekeken

Adviseurs wagen zich niet aan concrete adviezen

Hoewel hen daarom wel werd gevraagd doet het College van Rijksadviseurs geen concrete uitspraken over maat, schaal en verschijningsvorm van megabedrijven.

Ieder bedrijf stelt specifieke eisen, zeggen de adviseurs Dirk Sijmons (landschapsadviseur) en Mels Crouwel (Rijksbouwmeester) in hun advies aan de ministers Cramer en Verburg.

Ze zijn bang dat hun uitspraken als onbedoeld neveneffect hebben dat ze als norm gaan gelden die het legitimeert een serieus ontwerptraject over te slaan. Juist bij het plaatsen van deze grote stallen is het extra belangrijk er ontwerpende aandacht aan te besteden.

De adviseurs stellen dat inplaatsing van deze bedrijven, of het uitgroeien van bestaande bedrijven, niet los gezien mag worden van de plannen die gemaakt zijn voor het gebied van vestiging. "Het doen van geïsoleerde normerende uitspraken vanuit het rijk zou het beeld kunnen oproepen dat er in de provincies en de gemeenten die betrokken zijn bij de reconstructie niets is gebeurd", zeggen ze. Het tegendeel achten ze het geval.

Zie ook:
'Opkomst megastal vereist meer bemoeienis rijk'
Ministers in gesprek over megastallen
'LOG's niet goed getoetst'

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.