Home

Achtergrond

Actiegroep eist loslaten nertsen op

In een verklaring op internet eist het Apple Liberation Front (ALF), waarschijnlijk een verwijzing naar het Animal Liberation Front, de actie in Zeewolde op.

Hier werden afgelopen weekend tweehonderd nertsen losgelaten. Het ALF roept de betreffende nertsenhouder op te 'stoppen met het doden van onschuldige dieren, je weet niet met wie je te maken hebt'. Ook stelt de organisatie dat het tijd voor het ALF is om te evolueren.

De laatste keer dat een soortgelijke actie plaats had was in 2003. De sector rekende er echter nooit op voorgoed van de activisten verlost te zijn. Directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders Wim Verhagen: "Het was nooit duidelijk waarom de acties plotseling stopten en dus ook niet of en wanneer ze weer zouden beginnen. De laatste maanden waren in het buitenland ook enkele acties."

Of deze actie het startsein is voor een nieuwe serie acties durft Verhagen niet te zeggen. Wel adviseert hij veehouders om extra alert te zijn. "De aandacht verslapt vaak als het een tijdje wat rustiger is. Deze actie bewijst dat we altijd waakzaam moeten blijven. Misschien is deze actie een signaal voor de overheid en voor de hele veehouderijsector om goed op te letten. Nu waren het nertsen, de volgende keer is het misschien weer een andere diersoort."

Verhagen vertrouwt er op dat overheid en politie oplettend zijn. Een bewijs hiervan ziet hij in de campagne Nederland tegen Terrorisme waarin ook dierenactivisme aan bod komt. "Men is er mee bezig en ziet in dat dit geen op zichzelf staande actie is."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.