Home

Achtergrond 221 x bekeken

Aardappelen groenten en fruit fors duurder

Aardappelen groenten en fruit waren in januari 2007 fors duurder dan in januari 2006. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Aardappelen en groenten waren 9,7 procent duurder, fruit 3,3 procent.

Oliën en vetten waren in de eerste maand van 2007 ook duurder (3,7 procent) dan in dezelfde maand in 2006. De categorie melk, kaas en eieren was 2,4 procent goedkoper. De totale categorie voedingsmiddelen was in januari 2007 0,9 procent duurder dan in 2006.

De inflatie is in 2007 uitgekomen op 1,4 procent. Dat is 0,3 procent hoger dan de inflatie een jaar eerder. De toename komt vooral doordat de effecten van enkele snelle prijsdalingen in januari 2006 zijn uitgewerkt. Zo drukte het afschaffen van de onroerendezaakbelasting de inflatie in heel 2006 met ruim 0,4 procent.

De afschaffing van de heffing van de stimulering van de milieukwaliteit en energieproductie (MEP) drukte de inflatie ook. Daarnaast is de prijs van gas afgenomen en ook de prijs van autobrandstoffen had een inflatieverlagend effect.

Meer informatie Cijfers op site CBS

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.