Home

Achtergrond

'Aanpassing scharrelnorm biedt kansen afzet ouderdieren'

De kring Vermeerderaars van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) pleit voor een aanpassing van de Europese handelsnormen voor scharrelvlees.

Hierdoor kunnen nieuwe afzetmogelijkheden voor uitgeproduceerde vleeskuikenouderdieren ontstaan.

Op dit moment mag het vlees van uitgeproduceerde ouderdieren niet het predikaat scharrelvlees krijgen. Vermeerderingsbedrijven voldoen vrijwel altijd aan de normen voor bezettingsdichtheid. De ouderdieren vallen volgens de betreffende EU-verordening echter in een pluimveecategorie die niet als scharrel aangemerkt mag worden.

De kring Vermeerderaars wil in het kader van het project "afzet uitgelegde ouderdieren" een hogere slachtprijs voor hanen en hennen realiseren. Het predikaat scharrel kan hieraan bijdragen omdat het een extra aankoopmotief voor consumenten vormt. Consumenten associëren scharrelvlees met dierenwelzijn en dit kan de afzet van vlees vergemakkelijken.

"Op dit moment verdwijnt het vlees in de anonieme markt van soepkippen en bewerkt vlees. Het bewerken van vlees biedt al extra marktkansen en dit kan nog verder worden uitgebreid door het toekennen van de scharrelnorm.", verwacht NOP-secretaris Alex Spieker. "De ouderdieren leven net zo als scharrelkippen, waarom zou je het vlees dan niet als scharrelvlees mogen verkopen?"

De kring Vermeerderaars wil nu gaan uitzoeken of er vanuit Nederland voldoende draagvlak is om bij de Europese Commissie te lobbyen voor een aanpassing van de normen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.