Home

Achtergrond 26 reacties

Aanhang voorvechters dieren groeit

Groepen die opkomen voor dieren, hebben er het afgelopen jaar veel aanhang bij gekregen.

De World Society for the Protection of Animals (WSPA) maakte in absolute aantallen de sterkste groei door, aldus het Vara-programma Vroege Vogels dat voor de 17e keer de balans van alle 'groene organisaties' opmaakte. WSPA kreeg er 31.649 leden bij, een groei van 48 procent. De organisaties staat nu in de top10 van groene organisaties qua ledental.

Andere procentueel grote groeiers zijn Peta (+21% naar 2.755) en de Partij voor de Dieren (+44% naar 2.085 ). De Dierenbescherming kreeg er 2.900 leden/donateurs bij en staat nu op 197.383, nog net voor de Nederlandse tak van de International Fund for Animal Welfare (Ifaw) met 193.755.

Na een periode van stabilisatie groeit het ledental van alle 'groene organisaties' weer. Samen hebben de ruim 100 organisaties dik 4 miljoen leden en donateurs. Het Wereld Natuur Fonds blijft, groter dan ooit met 935.000 leden/donateurs, koploper van de groene organisaties in Nederland. Natuurmonumenten staat tweede en krabbelt onder voorzitter, oud-landbouwminister Veerman, weer op. Natuurmonumenten verloor vijf jaar achtereen leden, maar boekt nu een groei naar in totaal 881.000 leden.

Opvallend is de daling van het aantal leden bij Greenpeace, min 10.000 naar 570.000. Ook Bont voor Dieren leverde in, -11,3 procent naar 3.576 leden/donateurs.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  doewie

  Procentueel tov van het aantal inwoners stelt het aantal leden dus niets voor.
  Als alle boeren lid worden van de pvdd zijn wij instaat om marianne naar huis te stemmen.
  Maar het klinkt stoer om een verdubbeling te noemen. gezien de aandacht vindt ik het persoonlijk maar magertjes.

 • no-profile-image

  aidan

  de meesten die hier reageren gaan er voetstoots vanuit dat deze organisaties een hekel hebben aan de boerenstand.Nou weet ik niet alle inhoudspunten van de programmaas van de organisaties maar ik vind het toch wel erg ver gezocht.
  In mijn optiekwillen deze organisaties misstanden aan de kaak stellen waar de boeren zelf misschien ook wel vanaf willen.'Maar ook de boeren stand wordt overheerst door enkele groot industriele boeren(combinaties) die ook alleen maar geld willen zien.en die ten koste van alles hun zin willen krijgen.
  Lukt dat niet dan wordt er driftig gelobbied over het lot van die arme boeren.
  als de sector eerst eens hun eigen zaakje regeld en de misstanden uit de weg ruimt zal er meer begrip voor hen ontstaan dan nu het geval is.

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  laat het iedereen weten zonder gezonde hollandse boeren en boerinnen geen duurzaam en veilig eten

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Goeie opmerking Piet.
  Wij moeten ook eten, dat is logisch, uhh biologisch natuurlijk.
  Nu de boerenkool is uitgegroeid en "de vorst erover is geweest"
  .....kreeg ik van een kennis met een eigen tuin, een struik boerenkool.
  Albert Heyn had (ondanks het kerstassortiment) nog heerlijke vegetarische rookworst.
  (H)eerlijke boerenkost.
  Beter dan de Unoxworst van hansworst Doekele Terpstra.
  Je weet wel die volksmenner van Unilever.
  Die rooie rakker die links lult en rechts vult.
  Is nog bij wim kok in de leer geweest.

 • no-profile-image

  A.v.d.Hof

  Wat een fijne boodschap is dit. Gelukkig groeien de organisaties die dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben. Wat ik niet begrijp is dat (vee)boeren aan de ene kant schimpen op deze organisaties en aan de andere kant zeggen voor dierenwelzijn te zijn. Deze organisaties zijn toch eerder een steun in de rug van dierenminnende agrariërs dan dat ze "tegenstanders" zijn? Wel logisch dat Greenpeace deelt in leden-aantal. Ze doet minder tegen het terugdringen van gentech dan nogal wat mensen graag willen. Ze voert nog nauwelijks spraakmakende actie en...ze maakt reclame voor de dochter van de SNS-bank terwijl deze "groene- eco" bank een positief beleggingsadvies gaf voor een gentechconcern. Dat is voor leden misschien wat lastig te begrijpen?

 • no-profile-image

  Judith Adriaansens

  Daar zou ik de BCND graag aan willen toevoegen; Wij zijn de Beroepsvereniging van natuurgeneeskundig therapeuten voor dieren. Kijk ook eens op www.bcnd.nl

 • no-profile-image

  m.s.beastly

  goed nieuws en slecht nieuws. Het betekent dat dieren- en natuurorganisaties de laatste strohalm zijn voor een op hol geslagen maatschappij. De reacties spreken weer voor zich zoals gewoonlijk. Wanneer snappen echte boeren nu eindelijk eens dat de trend van megastallen, bio-industrie, gentech produkten, fusie zuivel coorporaties de boosdoeners zijn voor hun bedrijf en niet de dierenclubjes. de PvdD wil een eerlijke prijs voor eerlijke produkten van dieren die een goed leven naar hun aard hebben gehad. Dus een win/win situatie. Boeren jullie moeten zelf een vuist maken tegen de vlees- en zuivelbaronnen, want die maken jullie bedrijven kapot. Natuurlijk moet de consument meer betalen voor een goed produkt, de overheid moet dít promoten en subsidieren en niet die varkensflats!

 • no-profile-image

  Walsberg.

  Ach ja, de hersendoden van de wereld worden lid van een debielenclubje om vervolgens na het overmaken van de jaarlijkse contributie met gerust hart weer tijdens de kerstdis een kalkoen te kunnen verorberen en vol trots tegen alle familie en bekenden te roepen dat hij zoveel geeft om dieren, dierenleed en milieu.
  Afkopen van de schuldgevoelens noemen mensen die nog wel in het bezit zijn van hun gezond verstand zoiets.

 • no-profile-image

  miltie

  als die nieuwe leden maar meer verstand hebben; dan de zittende
  leden ;;dan komt er misschien een
  verstandig fauna beheer ;waardoor minder dieren leed ontstaat;;door de populatie goed te beheren;nu moeten er DUIZENDE zwijnen ;;damherten ;;edelherten;;ree-en;;wat doen we met het grote overschot ;;ganzen ;;zwanen ;;en het cultuur grond om te zetten natuur grond;;cultuurneemt veel meer C02 uit de lucht dan natuur b.v. een Ha suikerbieten neemt 20 keer zoveel Co2 uit de lucht dan EEN Ha bos en de brandstof die men er van maakt geeft 30%minder Co2 uitstoot ;;maar daar hoor je niets van op T.V.of activisten want links ondersteunen elkaar en dat geeft geen nieuwe leden [geld ]

 • no-profile-image

  jan

  natuur is hot,maar er moeten nog wel ff boodschappen gehaald worden.die haal je uit de super.

 • no-profile-image

  Dorien

  Hoeveel van deze leden, donateur die er in de cijfers genoemd worden hebben een dubbel lidmaatschap of geven aan meerdere organisaties. Dat zullen er vele zijn deze cijfers mogen niet bijelkaar worden opgeteld. De welkelijkheid zal hooguit een paar % zijn van de totale Nederlandse bevolking. Zelf heb ik alle donaties die ik in het verleden aan een aantal organisaties gaf al lang stop gezet omdat ze volledig zijn doorgedraaid. Eerder zagen deze organisaties nog dat boeren in Nederland oog voor de natuur hadden en dat ze wel degelijk goed voor dieren zijn. Nu huppelen ze allemaal achter elkaar aan en wijzen met hun vinger naar de Nederlandse landbouw. Verder hebben ze oogkleppen op.

 • no-profile-image

  piet

  wakker dier,je organisaties groeien als boerenkool maar zullen wel moeten eten,met een lege maag van de natuur genieten is ook niet alles

 • no-profile-image

  gli

  Mensen,
  Als je reacties geeft doe dat dan asjeblieft zo dat weldenkende mensen zich er niet aan ergeren. Ik ben nauw verbonden met de agrarische wereld. Als oud-agrarier weet ik precies wat er speelt, vooral in de melkveehouderij. Maar we moeten ons wel realiseren dat er mensen zijn die radicaal anders denken dan de gemiddelde agrarier. Als je dan een reactie geeft met het doel andersdenkenden in hun hemd te zetten door allerlei opmerkingen te maken die deze mensen belachelijk maken dan zal blijken dat dit contraproductief werkt.
  Geef een goed onderbouwde reactie. Schimpen en bespottelijk maken is helemaal uit den boze! Als je het ergens niet mee eens bent reageer dan niet met allerlei schimpscheuten. Als je diep nadenkt heeft zowel de kleine boer die niets van de moderne ontwikkelingen moet hebben een plus (bijvoorbeeld in de richting van het handhaven van een natuurvriendelijk landschap) als de megaondernemer die wel naar 50.000 koeien, 200.000 varkens en 1.500.000 kippen wil. Heel velen zullen huiveren bij die gedachte (ik ook), maar die is wel realistisch!!!!! Er zijn heel veel mondiale ondernemingen die heel klein begonnen zijn en zou dit dan voor de productie van agrarische producten totaal anders zijn?
  Geloof het maar niet!! Ik vind die ontwikkeling heel jammer, maar het zal blijken dat het moeilijk is tegen te houden. Alleen op het punt van ruimtelijke ordening geef ik mensen/organisaties een kleine kans. Overigens helemaal niet! Dan is een ontwikkeling waar kapitaal mee gemoeid is niet te keren. Dacht je dat een van oorsprong agrarische bank negatief denkt over megabedrijven? Probeer dat maar eens te achterhalen. Ga ook vooral niet in de richting van dierenwelzijn. Ik ga er van uit dat de dieren in megastallen het beslist niet minder zullen hebben dan in veel kleinere onderkomens. Dus die strijd acht ik bij voorbaat verloren!

 • no-profile-image

  Henk

  Aidan uit Hengstdijk. Misschien moet u de bejegening van boeren op dit forum en andere fora op het internet eens bekijken. Steeds wordt er driftig geroepen over misstanden. Welke misstanden is niet duidelijk en wordt niet onderbouwd. Als er al wel argumentatie aan ten grondslag van het betoog ligt, blijkt die te bestaan uit emotionele overwegingen en wordt er niet obejctief geoordeeld, meestal blaat men elkaar na en de clichees vliegen je om de oren : "misstanden", "dieronwaardig", "
  "mestoverschot", "bio-industrie" , etc. De nederlandse landbouw opereert 100 % binnen de Nederlandse en Europese wetgeving. En mijnheer of mevrouw Aidan, wat moet de sector regelen ? Wat regelgeving betreft, de sector komt om in de regels. Al tientallen jaren heeft de sector zich (over) geconformeerd aan wat - kleine veelal extreem links geörienteerde groene groeperingen - door handig bespelen van de publieke opinie hen heeft proberen op te leggen.
  Er wordt gesuggereerd dat de hele bevolking achter de ideeën staat van deze groeperingen. In de supermarkt blijkt hiervan niets en gaat men voor de portmonnee.
  Overal in de maatschappij komen misstanden voor, wanneer dit af en toe in de agrarische sector voorkomt, grijpen de groene organisaties dit aan om de sector te demoniseren en wordt er vanuit een arrogante en hautaine wijze over de boer geoordeeld.

 • no-profile-image

  Marcel

  Welke organisatie's zetten zich nu echt in voor dierenwelzijn?? Ik heb geen enkele organisatie horen oproepen voor een vuurwerk boycot!! Hoeveel dieren zullen de komende dagen veel leed hebben van het vuurwerk wat er de laatste dagen en nacht word afgestoken? Ook worden op die nacht Miljoenen euro's weggegooid ( vuurwerk) en voor miljoenen euro's schade aangericht door brand etc.! Ook voor ons milieu is dit een erg beroerd etmaal. Hierover hoor je ook wakkerdier en consorten niet. Nee want die zullen er zelf aan meedoen en dan is het wel goed.
  Op een vuurwerk vrij en diervriendelijk Nieuwjaar, Marcel.

 • no-profile-image

  Karel

  Dat al die groepen groeien is wel te verlkaren. Er is hier op dit moment zoveel te eten en veel te goedkoop. Als het duurder wordt hoor je niks meer. Nog even zo door gaan en dan gaan de producenten die er dag en nacht voor moeten werken over de kop. Heb je dan je zin! Je moet het hebben van de gangbare land en tuinbouw. Die staat garant voor kwalitiet en diervriendelijk met daardoor ook de minst schadelijke stoffen per kg product, en ook nog is tegen de laagste prijs. Die streeft tot steeds beter, wat wil je nog meer. Maak je maar meer druk om de steeds meer aan alcohol en druksgebruik. Dit is wat ons allen berdijgt en waar veel mensen aan kapot gaan. Wie durft, of is dit tegevaarlijk? Je durft wel boertje te pesten!

 • no-profile-image

  Aidan

  @Henk Ruurlo
  beste Henk.
  ik zal de laatste zijn die wil dat boeren omkomen in regeltjes .Ik heb een groot respect voor mijn buren die met al die flauwekul aan hun hoofd hun werk nog doen.
  Helaas zijn er diverse dingen waar de gewone burger zich aan stoort.
  een van die dingen is het transport.
  Een ander ding is de angst van de burger voor mega stallen en zo zijn er nog wel meer dingen te noemen.
  Ik ben zelf geen lid van welke organisatie ook omdat ik weet dat het bij organisaties altijd fout gaat
  Ook bij beroeps organisaties.Wanneer iemand eenmaal in de pluche beland is dan is de aandacht meer er opgericht om te blijven kleven dan om te presteren.
  en nee,ik eet geen vlees,niet omdat ik vegetarier ben,maar eenvoudig omdat ik het niet meer te vreten vind.
  verder haal ik mijn groente fruit en aardappelen direct bij de teler en dat bevalt me uitstekend.
  Dus ......vertel me niet dat ik aangeef dat de boeren iets fout doen.

 • no-profile-image

  Marcel

  Sorry Judith, Ik heb het de laatste week erg druk gehad om met kerstmis een paar dagen onder de familie te leven ( tussen de melktijden door), dat krijg je als je melkvee en vleesvarkens hebt, want die moet je elke dag verzorgen. Je kunt wat in voren werken en dat heb ik dus gedaan. Maar ik word helaas voor jou geen lid van de pvdd want ik heb een hekel aan mensen die andere mensen bewust pijn doen, zoals marianneke dat doet! Als je feiten verdraaid en mensen bewust wilt kwetsen dan hoor je naar mijn idee bij de terroristen afdeling en daar wil ik absoluut geeeeeen lid van zijn.
  Judith, kijk ook nog effe naar mijn reactie over jou idee van konijnenhouderij en ik wil je van harte uitnodigen om op ons bedrijf te komen kijken hoe wij met onze dieren omgaan.
  Marcel

 • no-profile-image

  een wakker dier

  De gangbare boer kan er niet bij met zijn verstand.
  Dat blijkt telkens weer,
  wat gaan ze hier tekeer.
  Schelden en tieren tegen Kubelink,Judit, een wakker dier, ms.Beastly, Hijgend Hert of Hertog Jan.....geen van allen snappen die er de (kerst)ballen van.
  Boerke Naas zijn naam is haas.
  Hij zet zijn hakken en de kop terug in het zand.
  Gangbare boer ga vooral zo door.
  Net als enkele van u, zullen onze organisaties
  groeien hoor.

 • no-profile-image

  Frank

  Als de vos de passie preek, boer pas op je kippen. Dit komt zeker voor die zo genaamde dieren partijen. Zij zeggen dat zij vechten voor het welzijn van het dier. Wat zij doen is de mensen die echt goed zijn voor de dieren, zij die ze alle dagen zeer goed verzorgen in het kwaad daglicht te zetten. Ze af te schilderen als dieren beulen. Dit is toch wel een van de ergste dingen die iemand die er dag en nacht mee bezig is om zijn dieren goed te verzorgen aandoet. Je moet geen hart meer in je hebben als je hier aan meedoet. En je algehele ontwikkeling is o,o. Want je hebt geen besef van hoe goed het hier de dieren hebben. Het grootste gedeelte van de mensen op deze planeet hebben het veel minder!!!

 • no-profile-image

  henk

  er zijn veel idealisten in nederland,maar gelukkig zijn er ook nog realisten.mensen die met beide benen op de grond staan.

 • no-profile-image

  mitie

  tekstsr4gfb

 • no-profile-image

  gaapster

  Als alle activisten de boeren nou eens met rust zou laten en rustig hun geld zou laten verdienen en de echte misstanden in binnen en buitenland aan zouden pakken met echt verstand van zaken en niet omdat het er zo zielig uit ziet. Dan zou ik meteen lid worden. Er is genoeg echte dierenmishandeling in de wereld. Men moet zich bezig gaan houden met belangrijke dingen ipv de boeren lastvallen.

 • no-profile-image

  Judit

  @ Marcel. Niet goed opgelet!!! Op 20 december j.l. heeft de PvdD Kamervragen gesteld aan de ministers LNV en VROM over vuurwerk. Het partijstandpunt betreft vuurwerk heeft u hier overigens goed uiteen gezet. U kunt vandaag nog lid worden van de PvdD, of wachten tot in 2008, dan telt u mee bij de ledengroei van volgend jaar.
  Goed nieuws overigens dat een groeiend aantal mensen zich druk maakt om dierenwelzijn en milieu!

 • no-profile-image

  Henk

  Reagerend op Van d. Hof uit Veen. Inderdaad schimpen en schelden haalt niets uit, echter Wakker Dier en Beastly schilderen hardwerkende mensen af als milieuvervuilers en dierenbeulen, karakteriseren de gangbare boeren als achterlijk en wereldvreemd. Zij pretenderen dat hun eigen zienswijze (politiek) correct en juist is.
  Mevrouw Thieme van de PvD meent zich te moeten profileren met leugens en halve waarheden.
  Ook van de kant van de "groene" organisaties is men niet bereid tot een redelijke dialoog, ook als men vanuit de argrarische sector met goed en zelfs wetenschappelijk onderbouwde argumenten komt, wil men zelfs ook hun zienswijze maar een millimeter bijstellen.
  Wat de zgn. "groene" organisaties zelf doen is diegenen hard raken in de kern van hun bestaan, namelijk hun werk, gezin en levenswijze.
  Als men in al hun betogen het woord boer zou vervangen door allochtoon, marokkaan, etc. zou Nederland te klein zijn.
  De werkelijke betrokkenheid van de groeperingen met het milieu is zeer twijfelachtig, men bedient zich van one-issue standpunten, verkeer, industrie,overbevolking wordt buiten beschouwing gelaten, al de pijlen worden gevoed door hun haat tegen de beroepsgroep.

 • no-profile-image

  read the

  lezers, maar vooral de politiek, tel die aantal leden van PvdD en gelijke eens op.
  Zet dat eens af tegen het aantal landgenoten, dan laten de politici zich toch echt wel van hun slechtste kant zien.
  Nog altijd vindt de meerderheid volgens mij, dat het dierenwelzijn zeker geen agendapunt is zolang de gezondheidszorg etc. nog lang niet in orde is. Dus schrappen die handel en bezig zijn met nuttige zaken heren en dames politici

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.