Home

Achtergrond 6 reacties

Aalten legt megastallen grenzen op

Voordat grote agrarische bedrijven zich in het landbouwontwikkelingsgebied bij de Aaltense buurtschap Lintelo mogen vestigen, wil de gemeente Aalten bekijken wat het gebied aankan.

Er moeten grenzen komen aan aantal en omvang van de megastallen. Dat vinden de fracties in de gemeenteraad, zo meldt De Gelderlander.

De rijksoverheid en de provincie willen zo'n 45 intensieve veehouderijen in Gelderland uit natuurgebieden halen. Die moeten zich kunnen vestigen in landbouwontwikkelingsgebieden zoals in Lintelo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  en zo zijn weer een heleboel ambtenaren voorzien van werk.
  dit is toch geweldig, die landbouw.
  nr. 1 qua werkverschaffing daar kan niemand tegen op.
  Jammer dat de prijzen voor de varkensboeren niet meedoen.

 • no-profile-image

  Dorien

  Bert, even voor de duidelijkheid de helft van de rechten (deze uitspraakt klopt niet met de werkelijkt te ontvangen rechten) kunnen ze er alleen bijkrijgen als ze de mest van het hele bedrijf verwerken en dat deze niet in de Nederlandse landbouw terug komt. Ook kunnen ze niet meer rechten bijkrijgen als de huidige hoeveelheid van het bedrijf. Dus iemand heeft 500 rechten wil uitbreiden naar 5000 moet nog wel 4000 rechten kopen (deze verdwijnen dus elders) want krijgt er maar 500 mits alle mest wordt verwerkt. Als hij dit niet kan waar maken moet hij alsnog de overige rechten bijkopen.

 • no-profile-image

  peter

  Waar was de reconstructie eigenlijk voor bedoeld? Om de varkenspest te bestrijden! Het is een onzinnig verhaal. Men zag kans om de EHS op een,dus een hoop natuur erbij te krijgen. En dit met boerengeld vanuit Brussel te laten betalen. De boeren bij de bossen en naruurgebieden weg te jagen en op een hoop bij elkaar op een LOG gebied. Wat hebben ze klaar gemaakt of beter gezegt kapot gemaakt. De burgers tegen de boeren op gejagen. De meeste boeren willen dit niet, want velen zitten op een gunstige plek. daarbij komt ook nog dat de schades aan de natuur door de landbouw nooit zijn aangetoont. Er wordt veel geld over de balk gesmeten en als we niet op letten draaien we de voedselvoorziening de nek om.

 • no-profile-image

  Bert

  Eens met Peter. Ik heb die hele reconstructie nooit zien zitten. Er worden bakken met geld weggegooit voor een paar stallen minder op plaatsen waar ze helemaal geen schade doen. En nu worden we geconfronteerd met de nadelen. LOG's die eigenlijk bedoelt waren voor de te verplaatsen boeren, maar nu snel ingepalmt worden door enkele nooit niet genoeg varkensbaronnen die mega-stallen willen bouwen waar niemand op zit te wachten, waar straks alleen nog Oost-europeanen willen werken en die voor de concurentiepositie ook volstrekt niet nodig zijn. Het enigste wat ze doen is de varkensmarkt nog verder verstoren, want de helft van de rechten krijgen ze er gratis bij.

 • no-profile-image

  gli

  Verstandig besluit van die gemeenteraad.
  Moet het nu echt alsmaar zoveel groter?
  En ten koste van hoeveel ietsje kleinere bedrijven gaat dit dan?
  Maar ja het is het marktgerichte denken!!
  Daar zal niks aan te doen zijn. Kapitaal wurmt zich er altijd onderuit en gaat haar/zijn gang. Het enige dat dan over blijft is de ruimtelijke ordening.
  De schrik van iedereen die wil uitbreiden.
  Laat zowel het gemeentebestuur als de agrarische (groot)ondernemer nadenken over de "ruimtelijke" gevolgen.
  Ik wens ELKE agrarische ondernemer veel succes binnen de mogelijkheden die er zijn!!

 • no-profile-image

  Henk

  Het is erg gemakkelijk de grootondernemer aan te wijzen als de kwaaie pier. Deze maken gebruik van de mogelijkheden die de overheid en de wetgeving hen biedt. Ook de milieubeweging die zo hard loopt te roepen stond achter de reconstructiewet en ecologische hoofdstructuur. LOG werden door hen toegejuichd. Nu er dan megastallen komen is het weer niet goed.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.