Home

Achtergrond 181 x bekeken

ADM klimt naar hoogste niveau ooit

Een sterke eindspurt in de laatste weken van dit jaar heeft ertoe geleid dat het Amerikaanse agriconcern Archer Daniels Midland het beursjaar op het hoogste niveau ooit afsluit.

In de afgelopen twee weken bedroeg de koerswinst meer dan 17 procent. De nieuwe energiewet die vorige week in de VS werd getekend, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de sterke afsluiting van het beursjaar. Daarnaast hebben de stijgende olieprijzen een belangrijke rol gespeeld.

Door de hogere olieprijzen zal de vraag naar alternatieve brandstoffen op basis van ethanol toenemen. Voor de productie van ethanol wordt vooral veel mais gebruikt en daarom heeft de duurdere olie ertoe geleid dat mais op de termijnmarkt in Chicago flink in prijs is gestegen. ADM profiteert hiervan als verwerker van mais en als één van de grootste ethanolproducenten.

De koerswinst van ADM in de laatste week van dit jaar is des te opvallender gezien de koersverliezen die de andere Amerikaanse voedingsconcerns deze week laten zien. In Europa was de tendens van de grootste voedingsbedrijven op de aandelenbeurzen wel licht positief.

Of registreer je om te kunnen reageren.