Home

Achtergrond

80 miljoen euro voor innovatieve projecten

Negentien telersverenigingen in de groenten en fruitsector kunnen dit jaar aanspraak maken op een kleine 80 miljoen euro subsidie van de Europese Unie voor hun innovatieve projecten die de afzet bevorderen of de kwaliteit van de producten of het milieu verbeteren. Dat heeft het Productschap Tuinbouw (PT) de telerverenigingen toegezegd.

De subsidie is in het kader van de Gemeenschappelijke Marktordening voor groenten en Fruit (GMO). Het maximum subsidiebedrag is 4,1 procent van de jaaromzet van de telersverenigingen. Het PT beoordeelt de projecten en heeft voor 2007 de plannen voor een bedrag van 78,5 miljoen euro goedgekeurd.

Een jaar eerder had het PT voor een bedrag van 68 miljoen euro aan projecten van 17 telersverenigingen goedkeuring gegeven. In 2005 ging het om 71,5 miljoen euro. De telersverenigingen moeten zelf ook investeren in de GMO projecten. Bij nationale projecten moeten ze hetzelfde bedrag op tafel leggen als de verleende Europese subsidie.

Nederland kent op dit moment 21 erkende telersverenigingen. Dat zijn Batavia, Best Growers Benelux, Brassica, Coöperatieve Verzendhandel, De Schakel, Fossa Eugenia, Fresq, Fruitmasters, Funghi, The Greenery, Komosa, Nautilus, Sun Quality, Tradition, Unistar, Vers Direct Teelt (VDT), Westveg, Zaltbommel, ZON, Zuid-Limburg en Zundert.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.