Home

Achtergrond 173 x bekeken

2007 even warm als 2006

Het is dit jaar even warm geweest als in 2006. In 2007 was de gemiddelde temperatuur in De Bilt 11,2 graden, even hoog als vorig jaar.

Daarmee zijn 2006 en 2007 de warmste jaren ooit, dat wil zeggen in ten minste drie eeuwen. Zo lang wordt in Nederland gemeten. Dat maakte het KNMI vandaag bekend. Volgens het weerinstituut is zo'n jaartemperatuur ongeveer normaal voor het gebied tussen Lyon en Grenoble in Zuid-Frankrijk.

Het hoge gemiddelde van 2007 is een gevolg van warmterecords in de eerste helft van het jaar. In de loop van de zomer volgde een lange periode met normalere temperaturen. Maar zowel de winter als de lente was de zachtste sinds het begin van de metingen in 1706.

Vooral januari en april waren warmer dan ooit. Zo werd halverwege april in Zeeland al een temperatuur van 30 graden gemeten. Op verschillende plaatsen viel geen druppel regen en voor De Bilt was die maand met slechts enkele tienden millimeter de droogste van de meetreeks. De maanden februari, maart en juni eindigden bij de tien warmste maanden.

In de zomer regende het vaak maar qua temperatuur eindigde dit seizoen uiteindelijk toch boven het langjarig gemiddelde (9,8 graden in de periode 1971-2000). Volgens het weerinstituut was de zomer echter veel te nat. Dit kwam met name door de zeer natte maand juli.
In heel het jaar 2007 viel gemiddeld ongeveer 920 millimeter tegen 797 millimeter normaal. De zon scheen vaak: landelijk zo'n 1725 uur tegen 1550 uur normaal.

Volgens het weerinstituut was Kyrill op 18 januari de storm van het jaar. Nederland kreeg toen te maken met windkracht 10 langs de kust, windstoten van 130 kilometer per uur en er viel 50 tot 60 millimeter regen. Zeker twee mensen kwamen dit jaar om het leven door onweer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.