Home

Achtergrond 458 x bekeken

spuiten, spuiten, spuiten

In dit schema ben ik ervan uitgegaan dat de aardappelen eind april gepoot worden.

1e bespuiting: bij opkomst van 30% van het gewas met 2,5 kilo Curzate per ha. ( (Curzate omdat dit middel een eventuele infectie tot 48 uur terugpakt en een goede preventieve bescherming geeft; er is kans op phytophthora omdat er gebruik gemaakt is van latent geïnfecteerd pootgoed).

2e bespuiting: 7 dagen na eerste bespuiting met 2,5 kilo Curzate per ha.

3e en 4e bespuiting: omdat er latent geïnfecteerd pootgoed gebruikt is, alle risico’s uitsluiten en spuiten met 2 kilo Fubol Gold per ha. Derde bespuiting 7 dagen na tweede bespuiting en vierde bespuiting 5 dagen na de derde. Als er op dat moment al phytophthora gevonden wordt moet de bespuiting uitgevoerd worden met een combinatie van 2,5 kilo Curzate met 0,3 liter Shirlan.

5e en 6e bespuiting weer uitvoeren met 2,5 kilo Curzate.

We komen dan op het punt dat het weer omslaat (2e helft juni), dat er al sprake is van enige knolaanleg die beschermd moet worden en voeren bespuitingen 7, 8, 9 en 10 uit met 1,6 liter Infinito per ha. Hiermee beschermen we zowel blad als knol en kunnen we (door het weer) mogelijke uitbraken van phytophthora voor blijven. Ook is het risico groter dat we ‘uit het schema’ gaan lopen door de wisselende weersomstandigheden. Infinito heeft dan de sterkste werking.

In de periode na het spuiten met Infinito kan drie keer Sereno ingezet worden, omdat in deze periode niet alleen phytophthora speelt maar ook Alternaria bestreden moet worden.

Daarna schakelen we over op 0,33 liter Shirlan medio juli met een interval van 5 dagen. Shirlan heeft een sterke werking op de knol, zodat de kwaliteit van het te oogsten product gewaarborgd wordt.

In de periode die kritiek wordt (eind september tot oogst) wordt 3 x 0,2 liter Ranman ingezet, in een interval van bij voorkeur 5 dagen. Hiermee wordt voorkomen dat sporen van phytophthora inspoelen in de grond en de knollen infecteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.