Home

Achtergrond 174 x bekeken 1 reactie

Zweden verwacht einde biggencastratie in 2012

De noodzaak van het castreren van biggen is over een aantal jaren historie, maar niet eerder dan 2012.

Dat gelooft de Zweedse rijkslandbouwdienst in een rapport voor de regering over de te verwachten ontwikkeling inzake biggencastratie.

"De research heeft minstens nog vijf jaar nodig om praktisch hanteerbare alternatieven voor de ingreep te vinden," constateren de rijksrapporteurs. Twee van die alternatieven bieden op dit moment naar hun mening de beste perspectieven.

Ten eerste is dat de sortering van sperma op geslacht. Ten tweede is dat immunocastratie, dat wil zeggen vaccinering van de mannelijke biggen met een stof die ze immuun maakt voor de geslachtshormonen die berengeur veroorzaken. Berengeur is een stank die optreedt tijdens het braden van berenvlees en die kwaliteitsverlies oplevert.

Immunocastratie is de methode die waarschijnlijk het eerst beschikbaar zal zijn in de praktijk, denkt de landbouwdienst. "In Zwitserland staan fabrikanten op het punt de methode op relatief grote schaal toe te passen en die ontwikkeling zullen we nauwgezet volgen."
Spermaselectie is weliswaar ook al technisch mogelijk, maar is commercieel nog niet inzetbaar, constateren de Zweden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    BOER

    eindelijk een onderzoek dat zich richt op, naar mijn mening, in de praktijk haalbare alternatieven. Het hele gezeur rond wel of niet verdoofd castreren is zinloos, we moeten gewoon van het hele castreren af. Verburg moet een voorbeeld nemen aan de Zweden en zich sterk maken voor immunocastratie in plaats van verdoofde castratie!!! Verdoofd of onverdoofd, het blijft een pijnlijke en tijdrovende ingreep. Afschaffen dus. Dat scheelt straks een hoop werk voor de boer en leed voor de biggen. Immunocastratie heeft de toekomst!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.