Home

Achtergrond

Zussen uit verzetskringen planten ent kastanje

Twee zussen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de buurt van het Achterhuis in Amsterdam woonden, planten een ent van de Anne Frankboom zodra de kap is voltooid.

Dat liet een woordvoerder van de Anne Frank Stichting vandaag weten. De spruit komt op dezelfde plek in de tuin waar de beroemde kastanjeboom nu nog staat.

De zussen Nelly en Lenie Nanninga, inmiddels flink op leeftijd, woonden in een huis aan de nabijgelegen Westermarkt waar verzetsactiviteiten plaatsvonden tijdens de Duitse bezetting. Zij verbleven bij een oom en tante nadat hun moeder was opgepakt omdat zij joden had geholpen.

Het Anne Frankhuis zal bij het doorgaan van de kap "om veiligheidsredenen'' woensdag de hele dag gesloten zijn voor bezoekers. Om 7 uur 's ochtends zal de Westermarkt ook afgesloten zijn. Een kraan zal hier het kaphout over het huizenblok tillen. De kap is te volgen via de website van de Anne Frank Stichting.

Een restant van de Anne Frankboom zal straks niet te zien zijn in het Achterhuis. Het hout wordt versnipperd. Wel heeft de Anne Frank Stichting met toestemming van de eigenaar kastanjes laten rapen en ontkiemen. De jonge plantjes staan bij een kwekerij en zullen aan honderden Anne Frankscholen over de hele wereld worden aangeboden. Op deze manier blijft de beroemde Anne Frankboom voortleven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.