Home

Achtergrond

Zonder uitbreiding geen nieuwe stal voor veehouder

Het bouwen van een nieuwe stal voor een gemiddeld melkveebedrijf met 70 tot 75 melk­koeien is bijna onmogelijk zonder een uitbreiding van het bedrijf.

Als een melkveehouder de nieuwe stal bouwt voor hetzelfde aantal melkkoeien, stijgt zijn kritieke opbrengstprijs met 3 cent naar 36 cent per kilo melk. Dat bleek maandag op een studiedag van het accountantsburwau Abab. Bij een uitbreiding van zijn aan­tal melkkoeien naar 150 stuks daalt de kritieke opbrengstprijs naar 35 cent per kilo melk als een melkveehouder geen melkquo­tum hoeft aan te kopen. Erik Timmermans in Valburg bouwt zelf een stal met tweede­hands spanten voor 90 stuks jong­vee. Daarmee bespaart hij veel geld. "Het zelf bouwen kost wel veel tijd", zegt hij. Foto Sjef Prins

Marcel ten Brink, medewerker van de maatschap Gerbens uit Baflo ploegt een tarwestoppel met op de achtergrond de skyline van Eenrum. "Het ploegen gaat goed. Het was de laatste weken nog aardig nat, maar nu is het mooi opgedroogd", vertelt Frans Gerbens. In totaal moet Gerbens ruim honderd hectare ploegen. Het ploegen gaat in etappes. "We hebben verschillende grondsoorten waardoor we ook op verschillende momenten moeten ploegen." Foto Hans Sas

Wim Deetman, burgemeester van Den Haag, planttte maandag samen met CDA-Tweede kamerlid Jan Mast­wijk en voorzitter Sjaak Langeslag van de Koninklijke Alge­meene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), de eerste van 100.000 narcisssenbollen in het talud van het Prins Claus­plein bij Den Haag. De narcissen staan vanaf half april 2008 in bloei. Initiatief­nemer Mastwijk, wil dat de bermen in Nederland een stuk fleuriger worden. Foto Engel Lameijer

Ton Immerzeel, assistent bedrijfsleider bij het themapark De Westlandse Druif in Monster wijst de deelnemers van de eerste druiven­snoeiworkshop de plaats aan waar de ranken kunnen worden verwijderd. De eerste snoeiworkshop werd door ruim twintig personen bezocht. Be­drijfsleider Wim van Dijk ging uitgebreid in op de theoretische achtergrond van het noodzakelijke snoeiwerk bij de teelt van tafeldruiven. Snoeien van druiven is volgens Van Dijk zeker niet zo eenvoudig, maar met een prakti­sche toelichting moet het zeker lukken. Foto De Westlandse Druif

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.