Home

Achtergrond 731 x bekeken

'Zonder actie spookdorpen in Noord-Friesland'

Als er niets gebeurt, veranderen de dorpen in Noord-Friesland in spookdorpen, vergelijkbaar met de leegstand op het Franse platteland.

Dat stellen directeur Rein Hagenaars van woningbouwcorporatie Wonen Noordwest Friesland en wethouder Lieuwe Miedema in de gemeente Franekeradeel vandaag.

Het inwonertal van de vier gemeenten in Noord-Friesland, Franekeradeel (21.000), Menaldumadeel (14.000), Het Bildt (10.000) en Ferwerderadiel (9000), daalt jaarlijks met 500 mensen. Volgens Hagenaars en Miedema staan in het gebied veel huizen, zowel huur- als koopwoningen, leeg en dreigen die te verkrotten. Zij pleiten daarom voor een groot maatschappelijk debat om een toekomstvisie voor het gebied te bedenken.

Volgens Hagenaars reageren landelijk gemiddeld ruim zestig belangstellenden op een aangeboden huurwoning, in Noord-Friesland zijn dat er slechts vier. Vooral de mindere huurwoningen staan daardoor leeg. De directeur en de wethouder vinden verder dat gemeenten in noordwest-Friesland voorzichtig moeten zijn met bouwen van nieuwe woningen. Nu al zijn nieuwbouwkavels onverkoopbaar wegens gebrek aan belangstelling.

Hagenaars denkt dat de krimping van de bevolking onomkeerbaar is. Om werkgelegenheid in het gebied te houden pleit hij voor de aanleg van landschapsparken op de plek van landbouwgebieden. "Daar liggen kansen op het gebied van toerisme, bijvoorbeeld zorgtoerisme voor rust en genezing. Want je hebt hier veel weids landschap en frisse lucht. Ik heb dertig jaar in de Randstand gewoond maar wil hier nooit meer weg'', aldus Hagenaars.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.