Home

Achtergrond

Zon uit Midden-Oosten en Afrika voor energie Europa

Zonne-energie opgewekt in de woestijnen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika moet Europa in de toekomst ruimschoots kunnen voorzien van schone energie.

Met die boodschap kwam prins Hassan van Jordanië vandaag naar het Europees Parlement in Brussel. Spiegels in de woestijn concentreren het zonlicht en creëren daarmee warmte die wordt omgezet in stoom en vervolgens via turines in strrom. De schone energie die dat oplevert kan via een hoogvoltagenet naar Europa.

Als 0,3 procent van de woestijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wordt volgezet met zonnewarmtecentrales, geeft dat genoeg energie voor Europa.

Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) reageerde dolenthousiast op het plan. Ze vindt dat de EU moet meebetalen aan het project, dat 10 miljard euro kost.

Zonnewarmtecentrales zijn niet nieuw. Sinds 1985 is er al een in gebruik in Californië en ook Spanje bouwt er een.
De voordelen zijn evident: vrijwel geen uitstoot van schadelijke broeikasgassen en Europa wordt minder afhankelijk van gas uit Rusland of olie uit het Midden-Oosten.

Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) reageerde dolenthousiast op het plan. "Fascinerend. De Arabieren gaan duurzaam'', concludeerde ze. "Het project is effectiever dan windmolens en kan tegelijk het zeewater ontzouten. Het biedt dus energie en drinkwater tegelijk voor veel mensen. En het voorkomt veel CO2-uitstoot, wat goed is tegen de klimaatverandering.''

Corbey vindt dat de Europese Unie zeker moet meebetalen aan het project, dat 10 miljard euro kost. "Afgezet tegen de stijgende olieprijs is dat bedrag niet veel. En de crisis die op ons afkomt is zeer groot: over vijftien jaar voelen we aan den lijve dat de olie opraakt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.