Home

Achtergrond 306 x bekeken

Wintertarwe VS in slechte staat

Het gaat slecht met de wintertarwe in de Verenigde Staten.

Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA staat meer dan de helft van de wintertarwe er niet goed bij. Met ongeveer 44 procent van de tarwe gaat het wel goed. Dat is de laagste score in acht jaar en de één na laagste score sinds 1986, toen de USDA met deze metingen begon.

In grote delen van de wereld is de tarweproductie dit jaar erg tegengevallen. De lage dollarkoers maakt het goedkoop tarwe te kopen in de VS. Daarom doen veel landen dit. De USDA verwacht dat de tarwevoorraden in maart op het laagste niveau belanden in dertig jaar.

Als gevolg van deze berichten sloot de termijnmarkt voor tarwe in Chicago woensdag opnieuw met een maximale koersstijging. Dat gebeurde vorige week woensdag ook al. Het komt zelden voor dat de noteringen van tarwecontracten de maximale stijging halen.

De koersstijging wordt veroorzaakt doordat het zuiden van de VS een periode van lange droogte kent. Het dit najaar ingezaaide graan heeft daar veel last van. De kleine plantjes lopen kans te verdrogen, meldt een rapport van de US Drought Monitor.

Of registreer je om te kunnen reageren.