Home

Achtergrond

Wijzigingen bedrijfstoeslag 2008

Om braaktoeslagrechten te laten uitbetalen hoeft er geen grond meer te worden braakgelegd, het mag wel. Daarnaast mogen op gronden gebruikt voor gewone toeslagrechten ook aardappelen, groenten en fruit worden verbouwd.

Wie braaktoeslagrechten heeft, moest verplicht braakleggen of een non-food gewas telen. In 2008 hoeft dat niet meer. Voor na 2008 is nog niets bekend. Grond waarop de ondernemer braaktoeslagrechten laat uitbetalen, hoeven dus niet meer uit productie worden genomen. Het mag wel. De grond waarop de agrariër braaktoeslagrechten wil laten uitbetalen, moet wel altijd voldoen aan de definitie akkerland. Grond voor het uitbetalen van gewone toeslagrechten, mocht worden beteeld met allerlei gewassen behalve aardappelen, groenten en fruit. In 2008 mag dat wel.

Wat betekent dit?
• Braaktoeslagrechten kunnen worden uitbetaald met percelen waarop gewassen worden geteeld die ook gebruikt kunnen worden voor het uitbetalen van gewone toeslagrechten. Mits de grond voldoet aan de definitie akkerland.
• Braaktoeslagrechten moeten als eerste worden uitbetaald, vóór andere toeslagrechten.
• De minimale oppervlakte van 0,1 ha of 0,05 ha geldt alleen nog als de grond echt braak wordt gelegd.
• De eiwitbonus kan niet gecombineerd worden met het uitbetalen van braaktoeslagrechten.
• In principe is de non-food/non-feed regeling in 2008 overbodig. Echter, de regeling blijft wel bestaan. Er kan dus worden gekozen om een non-food/non-feed gewas te telen. Dan moet wel aan de gebruikelijke voorwaarden worden voldaan.
• De wijziging voor braaktoeslagrechten maakt het extra interessant om energiegewassen op braakpercelen te telen, maar houd er rekening mee dat de bijdrage per hectare minder wordt omdat er in Europa meer hectares zijn beteeld dan het maximum waar budget voor is. Het totale bedrag wordt daarom evenredig verdeeld; het bedrag van € 45 euro wordt verminderd naar zo’n € 31 euro. Daarnaast moet voor de teelt van energiegewassen op braakpercelen wél voldaan worden aan de voorwaarden voor non-food/non-feed gewassen.

Meer informatie Uitgebreide infromatie van het LNV-loket

Meer informatie Definitie akkerland

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.