Home

Achtergrond 172 x bekeken

Wijnondernemer is kandidaat oppositie in Georgië

De samenwerkende oppositiepartijen in Georgië hebben wijnondernemer en parlementslid Levan Gatsjetsjiladze naar voren geschoven als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 5 januari.

Dat heeft de oppositie laten weten. De 43-jarige Gatsjetsjiladze moet het in de stembusgang opnemen tegen president Mikhail Saakasjvili, die vorige week vervroegde verkiezingen aankondigde om een politieke crisis te voorkomen. Een dag eerder had Saakasjvili voor vijftien dagen de noodtoestand uitgeroepen om een einde te maken aan gewelddadige demonstraties.

Het is voor het eerst dat de oppositiepartijen zich verenigen om het op te nemen tegen de president. De coalitie vormt de grootste bedreiging voor Saakasjvili sinds hij in 2003 aan de macht kwam. De oppositie beschuldigt hem ervan corrupt te zijn.

Gatsjetsjiladze is de oprichter van het bedrijf Georgische Wijnen en Dranken, een van de grootste en succesvolste wijnhandels in Georgië. Hij kwam in 1999 in het parlement en leidde Saakasjvili’s verkiezingscampagne in 2004. Later verliet hij het team van de president. Deze herfst profileerde hij zichzelf als oppositieleider.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.