Home

Achtergrond

Wiegel wil VVD laten opgaan in beweging

Voormalig VVD-leider Hans Wiegel vindt dat de VVD moet opgaan in een brede liberale beweging. Hij verwacht niet dat de VVD binnen afzienbare tijd een sterke positie krijgt en vindt dat het tijd wordt voor iets nieuws.

Partijleider en voorzitter Mark Rutte van de Tweede Kamerfractie voelt er niets voor om de partij na één tegenslag op te heffen, liet hij in een reactie op het nieuws in dagblad De Pers weten.

In de nieuwe beweging zou volgens Wiegel ook plaats zijn voor Rita Verdonk van Trots op Nederland en Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid. Hij roept hen en anderen die zich zouden kunnen aansluiten op om niet meteen afwijzend te reageren. De partijcoryfee hoopt de gelederen op rechts te kunnen sluiten om zo weer meer liberale invloed uit te kunnen oefenen. Hij heeft zijn voorstel in een brief aan het hoofdbestuur van de VVD gezet, opdat het nieuwe bestuur daar volgend jaar mee aan de slag kan.

Het hele hoofdbestuur van de VVD stelde woensdag zijn portefeuille ter beschikking, nadat partijvoorzitter Jan van Zanen bekendmaakte dat hij in mei opstapt. Het VVD-bestuur ligt onder vuur door de affaire rond Rita Verdonk. Veel leden verwijten het bestuur dat het onvoldoende heeft gedaan om haar voor de fractie te behouden.

Tijdens het VVD-congres van 8 december wordt er waarschijnlijk een motie van wantrouwen tegen het bestuur ingediend door het Staphorster raadslid Jan Talen. VVD-erelid Hans Wiegel had in een brief eveneens op het vertrek van het bestuur aangedrongen, maar volgens een woordvoerder van Van Zanen had dat geen invloed op zijn besluit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.