Home

Achtergrond 137 x bekeken

'Werknemers in buitenlandse dienst productiever'

Werknemers van grote Nederlandse ondernemingen in buitenlandse handen, zijn productiever dan werknemers van 'puur' Nederlandse bedrijven.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag gemeld.

De gemiddelde arbeidsproductiviteit bij buitenlandse bedrijven in Nederland steeg in de periode 2000-2005 met 23 procent. Bij bedrijven in Nederlandse handen was dat 15 procent. Financiële ondernemingen, zoals banken en verzekeraars, zijn in de cijfers niet meegenomen.

Buitenlandse ondernemingen die zich in Nederland vestigen, moeten kosten maken om zich aan te passen aan de Nederlandse taal, regelgeving, cultuur en markt. Die kosten compenseren ze met maatregelen om de arbeidsproductiviteit op te schroeven, geeft het CBS als een mogelijke verklaring.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.