Home

Achtergrond 178 x bekeken

Weinig perspectief na economische studie

Studenten op economische en sociaal-culturele opleidingen hebben minder perspectief op een baan dan mensen die studies op het gebied van techniek, onderwijs en transport volgen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht. Onderzoeker Frank Cörvers bevestigde vandaag een bericht van die strekking in De Telegraaf.

Studenten economie op universitaire en andere niveau's hebben onder meer minder kans op een baan en lopen meer kans op een laag salaris. Volgens Cörvers kiezen jongeren te massaal voor economische en sociaal-culturele opleidingen. Onderwijsinstellingen worden beloond voor het binnenhalen van studenten en kijken dan niet naar de kans op een baan voor die studenten, aldus de onderzoeker.


Over het algemeen zijn de vooruitzichten voor jongeren de komende jaren vrij gunstig. Dat geldt niet voor ongeschoolden en schoolverlaters met een vmbo-diploma op het gebied van economie of verzorging. De beste kans op een baan hebben jongeren met een technische opleiding. Dat komt mede doordat het aantal mensen die voor zo'n opleiding kiezen, laag blijft, blijkt uit het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2012'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.