Home

Achtergrond 2 reacties

Weinig effect opschorten importheffing graan

De voorlopige afschaffing van de importheffingen voor granen zal weinig effect hebben op de graaninvoer.

Import is duurder geworden door de gestegen transportkosten. De Europese landbouwministers hebben begin deze week besloten de importheffing op nul te zetten van 1 januari tot en met 30 juni.

Normaal leidt een verlaging van de importheffing tot een toename van de import, maar de transportkosten zijn gestegen. Het kost 100 Amerikaanse dollar (68 euro) om een ton graan te vervoeren van de Verenigde Staten naar de Europese Unie. Dat was een jaar geleden 27 dollar (18 euro).

Het vervoer van graan uit Canada naar de EU kost 150 dollar (101 euro). Dat was een jaar geleden 35 dollar (23 euro). De dollarkoers is wel gedaald, maar dat effect is lang niet genoeg om de gestegen transportkosten te compenseren.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ab

    Als transport van tarwe van Noord-Amerika ca 8.5 eurocent per kg kost zoals in het artikel gezegd wordt, dan wordt het wel heel erg belangrijk dat we dicht bij huis graan kunnen blijven produceren. Met deze kennis wil niemand nog de onttrekking van gronden aan de landbouw! Draai terug wat verloren is gegaan. We zijn nu wel erg diep in ons eigen vlees aan het snijden geweest. En de kosten van transport kunnen nog meer dan verdubbellen is de mening van vele deskundigen.

  • no-profile-image

    Anne v.d.Hof

    Willen we werkelijk (paniek)beleid maken op basis van gestegen transportkosten? Gaan we weer over op het bestemmen van elk vrij stukje grond voor de teelt van (transgeen graan)? Is geld dan de enige reden om te pleiten voor monokultuur? Indien er transgeen graan op verbouwd gaat worden dan is 8.5 eurocent per kilo verwaarloosbaar op de hoge gezondheidskosten die we gaan krijgen en dat is onbetaalbaar!

Of registreer je om te kunnen reageren.