Home

Achtergrond 184 x bekeken

Weer nekt vakantie in eigen land

De slechte weersomstandigheden van de afgelopen zomer brachten veel Nederlanders tot een vakantie in het buitenland in plaats van in eigen land.

Dat blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek, die donderdag werden gepubliceerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en TNS Nipo.

”Waarom zou je in Nederland blijven als het weer slecht is en je voor concurrerende prijzen ook naar een zonnig buitenland kunt?”, aldus onderzoeker Ad Schalekamp. Hij zag het aantal binnenlandse vakanties in de periode oktober 2006 – september 2007 met 200.000 afnemen tot 17,6 miljoen. Campings waren duidelijk minder in trek dan in het verleden, net als vaarvakanties. Hotels en bungalowparken deden juist goede zaken (respectievelijke groei 8 en 5 procent).

De Noordzeebadplaatsen en de Veluwe bleven de populairste vakantieplekken, maar ze kampten wel met afnemende belangstelling (respectievelijk -3 en -6 procent). Drenthe en het vasteland van Groningen en Friesland waren iets minder in trek dan een jaar eerder. Zeeland, de Achterhoek, Twente, Salland en de Vechtstreek zagen het aantal bezoekers eveneens licht dalen of stabiel blijven.

Er waren ook lichtpuntjes. Noord-Brabant en Limburg verwelkomden iets meer vakantiegangers. In het noorden onttrokken de Waddeneilanden zich nadrukkelijk aan de neerwaartse landelijke trend met een groei van bijna 15 procent (van 950.000 naar 1.090.000 gasten).

Volgens Schalekamp kiezen Nederlanders steeds vaker voor luxe, ook als het gaat om vakanties in eigen land. ”Het kamperen zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen, mensen geven liever wat meer geld uit aan hun vakantie.”

Nederlanders gaven tijdens het onderzoeksjaar ongeveer 13,8 miljard euro uit aan vakanties. Het leeuwendeel, 11,1 miljard euro, ging naar het buitenland, 2,7 miljard euro werd in eigen land gespendeerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.