Home

Achtergrond

We zitten al in Duitsland

Voor de opdracht van donderdag heb ik toch maar gekozen voor ons eigen bedrijf, omdat wij de stap naar het buitenland een aantal jaren geleden al gezet hebben. Wij hebben hier in Nederland 6.000 vleesvarkens en wilden graag ons bedrijf verdubbelen.
In maart 2005 hebben we na lang zoeken in Duitsland een locatie gevonden in Lorup, ongeveer een uurtje rijden vanaf onze thuislocatie. Er stond alleen een woning en wat oude varkens- en koeienstallen. Hierachter hebben we 7 ha grond kunnen kopen. Daarop hebben we volgens de Duitse normen twee stallen laten bouwen (door een Duitse aannemer) voor 6.000 vleesvarkens. Nu zijn we weer bezig met een vergunning voor nog eens 6.000 vleesvarkens.

Waarom nu in Duitsland?
Voordelen:
- je hebt er geen varkensrechten nodig;
- je hebt er geen mineralenboekhouding;
- de procedures gaan daar sneller en makkelijker;
- het functioneert er door een goede bedrijfsleider;
- mestafzet is makkelijker te realiseren;
- de bouwkosten zijn er lager.

Nadelen:
- je moet een aparte boekhouding bijhouden;
- regels voor de bouw zijn er strenger;
- de duitse taal, maar dat went snel;
- de afstand, maar daar heb je dan ook zelf voor gekozen;
- ze houden in Duitsland erg van veel papierwerk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.