Home

Achtergrond 700 x bekeken

We bouwen een nieuwe stal

Opdracht 5 is eigenlijk het verlengstuk van mijn uitwerking van opdracht 1. Het verschil is dat ik bij opdracht 1 mijn uitgangspunt was om zo min mogelijk kosten te maken om het rendement te verbeteren. Bij opdracht 5 heb ik meer financieringsruimte.

De investering die voor mij bijdraagt aan de continuiteit en rendement van mijn bedrijf is een nieuwe stal. Bij opdracht 1 paste ik alleen de melkstal aan, nu bouw ik voor €600.000 een nieuwe stal voor 130 ligboxen inclusief melkstal.

Waarom doe ik dit ?
• ik ben een jonge ondernemer en moet ook nog 25 jaar vooruit;
• De oude stal is al 25 jaar oud , met een flinke overbezetting. Ik kom daar voor dure investeringen te staan, zoals renovatie en aanpassing van eigenlijk alle onderdelen (roosters, boxen en bedekking, te klein voerhek, melkstal en tanklokaal, het dak, verouderde maten, slechte ventilatie, onvoldoendeverlichting);
• in de oudere stallen zit een kleine mestopslag, met de huidige regels kan ik een grotere mestopslag goed gebruiken;
• ik kan eventueel in de toekomst nog uitbreiden, omdat ik stalruimte over heb. Ik kan er ook mijn hoogdrachtige jongvee in kwijt, zodat ik de jongveestal niet hoef aan te passen.

Als je al deze punten optelt, kun je beter een nieuwe stal bouwen dan voor een beetje minder geld de oude opknappen. Zo kan ik er weer 25 jaar tegenaan, zodat ik zoveel mogelijk melk per man per uur kan produceren in een super ingerichte practische optimale stal!
En dat draagt bij aan de continuiteit en rendement van mijn bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.