Home

Achtergrond

Waarde uitvoer groente stijgt met 6 procent

De waarde van de uitvoer groente is in de eerste acht maanden van dit jaar gestegen met 6 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De groei van de uitvoerwaarde is in de Europese Unie bewerkstelligd. De uitvoer van groenten en wortelen groeide volgens het CBS met 200 miljoen euro naar 3,4 miljard euro. Het is een beeld dat het CBS tot en met augustus wist vast te stellen op basis van gegevens van het bedrijfsleven.

Daarmee lijkt de stijgingstrend verder door te zetten. In 2005 bedroeg de uitvoerwaarde over de eerste acht maanden nog 2,8 miljard euro.

Ook de uitvoer van vers fruit steeg dit jaar. De 1,7 miljard euro uitvoerwaarde is een kleine 100 miljoen euro hoger dan vorig jaar. In 2006 was de uitvoerwaarde al circa 100 miljoen euro gestegen ten opzichte van 2005 (1,51 miljard euro).

CBS hanteert bij de waardebepaling de uitvoer van Nederlands product en re-export. Dat betekent dat geen conclusies kunnen worden getrokken over de opbrengst voor telers. In de eerste acht maanden lag het volume van de uitvoer van Nederlands product nog gelijk aan vorig jaar.In september zorgde de uitvoerstijging voor een positieve balans in de uitvoer en steeg het volume boven 2006 uit.

De stijging van de uitvoerwaarde van groenten is vooral binnen de Europese Unie terug te vinden. Voerden exporteurs voor 2,9 miljard euro naar landen binnen de EU, vorig jaar was dat nog 2,70 miljard. Dat betekent dat de groei niet in derde landen wordt behaald.
Rusland neemt wel meer af, maar de VS is minder geïnteresseerd in relatief duur Nederlands product. Voor de totale uitvoer spelen derde landen toch al een beperkte rol. De EU neemt 85 procent van de waarde van de uitvoer van product uit Nederland af.

Of registreer je om te kunnen reageren.