Home

Achtergrond 168 x bekeken

WTO schuift termijnen weer op

De termijnen voor de WTO-onderhandelingen zijn opnieuw opgeschoven, maar een akkoord in 2008 blijft nog steeds mogelijk, zegt WTO-voorzitter Pascal Lamy.

Eerder werd steeds gezegd dat er een WTO-akkoord moest zijn voordat de Amerikaanse presidentverkiezingen begonnen. Nu meent Lamy dat de presidentscampagne geen belemmering hoeft te zijn voor het succesvol afsluiten van een akkoord. Hij lijkt dit volgens bronnen rond de WTO ook te zeggen om geruchten over problemen bij de landbouwonderhandelingen ook te ontkrachten.

Deze week werd bekend dat in de landbouwonderhandelingen – die onder leiding staan van de Nieuw Zeelander Crawford Falconer – opnieuw uitstel nodig is. Falconer werkt aan een nieuw onderhandelingsdocument. Dat zal niet vóór februari bij de diverse partijen op tafel liggen, zo vertellen diplomaten in Genève.

Volgens Lamy komt het nieuwe document er niet omdat er problemen zijn, maar juist omdat er voortgang wordt geboekt.
Diverse landen en organisaties beginnen onrustig te worden. Hun vrees is dat er zomaar opeens een akkoord is. Waarschijnlijk om die reden waarschuwde de Franse president Nicolas Sarkozy deze week vooral de eigen EU nog maar eens dat hij niet akkoord gaat met een voor de Europese landbouw slecht akkoord. Dan liever geen akkoord, stelt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.