Home

Achtergrond

WNF roept Brussel op niet méér kabeljauw te vissen

Het Wereld Natuur Fonds roept de Europese ministers van Visserij op om niet méér kabeljauw te vissen dan er dit jaar al wordt gevist.

Het WNF reageert hiermee op de voorstellen van de Europese Commissie om voor volgend jaar de vangst van 11 procent meer kabeljauw toe te staan in de Noordzee.

Vandaag maakte het dagelijks bestuur van de EU de voorstellen bekend voor de visquota voor 2008. Met Noorwegen hebben de visserijministers maandag al afspraken gemaakt voor een grotere kabeljauwvangst in de Noordzee.

Het WNF redeneert dat het herstel van het aantal jonge kabeljauwen in de Europese wateren tijd nodig heeft, die het met de hogere visquota niet krijgt. Ook blijft bijvangst een probleem, waarbij bijvoorbeeld een visser die tong wil vangen kabeljauw in zijn netten krijgt.

De Europese Commissie erkent dat bijvangst een probleem is en stelt maatregelen voor om die bijvangst te beperken. Daarbij gaat het voornamelijk om experimenten waarbij manieren worden ontwikkeld om bijvangst te voorkomen. Ook wil de Commissie de controle op visvangst gaan intensiveren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.