Home

Achtergrond 192 x bekeken

WNF: Europeanen leven boven hun stand

Als de hele wereld zou leven zoals Europeanen doen, zijn 2,6 aardbollen nodig.

Europeanen vervuilen en verbruiken veel meer dan de natuur aankan. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft dat vandaag gemeld in een rapport over economische groei en de ecologische gevolgen.

Europa verdubbelde in dertig jaar het verbruik van natuurlijke bronnen. Dat tempo is veel sneller dan de groei van de bevolking. De toename leidt volgens het WNF tot een tekort voor de rest van de wereld en voor toekomstige generaties.

"Nog maar een generatie geleden verbruikte Europa minder natuurlijke bronnen dan het zelf had'', zei Tony Long, directeur van het EU-bureau van het Wereld Natuur Fonds. "Maar tegenwoordig leven Europeanen boven hun stand.''

Het WNF vindt dat maatstaven als het Bruto Nationaal Product nu te weinig rekenen houden met natuurwaarden. Als het verbruik van natuurlijke bronnen niet worden meegeteld, blijven ecologische tekorten niet opgemerkt.

Het WNF wil met het rapport bijdragen aan een EU-conferentie vandaag over natuurwaarde. Dat wil kijken of er een criterium mogelijk is om te bepalen wat nu precies 'vooruitgang' en 'ontwikkeling' is.

Het rapport toont dat bijna alle EU-landen een ecologisch tekort hebben. Alleen het dunbevolkte Finland, Zweden en Letland verbruiken minder natuur dan het eigen land levert. Maar ook daar groeit de druk op de natuur snel, waarschuwt het WNF.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.