Home

Achtergrond

Vrouwen hebben nog steeds pensioenachterstand

Vrouwen hebben nog steeds minder pensioen opgebouwd dan mannen. Maar de opbouw bij vrouwen vertoont wel een stijgende lijn, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendmaakt.

Vooral oudere vrouwen hebben veel minder pensioen uit arbeid opgebouwd dan mannen. Bij de 55-plussers lag eind 2005 het pensioen dat vrouwen hebben opgebouwd bovenop de AOW 80 procent lager dan bij de mannen. Bij de 40- tot 50-jarigen was opgelopen tot de helft.

De stijgende lijn valt te verklaren uit het feit dat meer vrouwen de afgelopen decennia zijn gaan werken. Ook mag in pensioenregelingen sinds het begin van de jaren negentig geen onderscheid meer worden gemaakt tussen deeltijdwerkers en werknemers met een volledige baan.

Surinaamse en Antilliaanse vrouwen van boven de vijftig hadden in 2005 meer pensioen opgebouwd dan hun autochtone leeftijdgenoten. Dat komt doordat zij vaker ongehuwd zijn en daarom ook vaker een baan hebben. Bij vrouwen tot middelbare leeftijd zijn de verschillen in pensioenopbouw tussen deze groepen vrouwen klein.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.