Home

Achtergrond 236 x bekeken

Voortzetting pensioenopbouw ex-werknemers blijft 3 jaar met fiscale faciliteit

Op basis van de Pensioenwet kunnen zogenoemde IB-ondernemers na het beëindigen van een dienstbetrekking 10 jaar de pensioenopbouw in de tweede pijler voortzetten. De voortzetting wordt maar 3 jaar fiscaal gefaciliteerd. De regeling is van belang voor agrarische ondernemers die eerder werknemer waren. De staatssecretaris van Financiën geeft in de brief van 16 november 2007 aan waarom het ministerie de fiscale vrijstelling niet wil optrekken naar ook 10 jaar.

In de huidige Pensioenwet is het niet de bedoeling dat pensioenopbouw beperkt wordt door de fiscale wetgeving. Of het voor ondernemers ook zin heeft om zonder fiscale faciliteiten in een dergelijke pensioenregeling te blijven is een andere vraag. De voornaamste reden is dan om zijn lopende regeling bij het oude pensioenfonds voort te zetten.

De huidige regeling voor de vrijwillige voortzetting pensioenopbouw voor ex-werknemers is het resultaat van het amendement van de kamerleden De Vries en Vendrik. Pensioenopbouw in de tweede pijler geldt in beginsel voor werknemers. Dat ondernemers nu in aanmerking kunnen komen, is ingesteld voor situaties waarin de relatie met het werknemerschap nog niet helemaal is verwaterd en in de overgangssituatie hun pensioensopbouw willen voortzetten.

Staatssecretaris De Jager van Financiën geeft als reden om de regeling niet te veranderen onder andere dat dan fiscale ongelijkheid ontstaat tussen IB-ondernemers met andere ex-werknemers. Dan kan gedacht worden aan directeur grootaandeelhouders, genieters van resultaat uit overige werkzaamheden en werknemers die bij een nieuwe werkgever een slechtere pensioenregeling krijgen. Verdere redenen en uitleg zijn te vinden in de brief van de staatssecretaris.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘oudedagsreserve’

Meer informatie Ministerie van Financiën over Vrijwillige voortzetting pensioenopbouw, 16 november 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.