Home

Achtergrond 1 reactie

Vol gas of remmen voor de bocht?

Na een (veel te) korte nachtrust als gevolg van de woensdagvraag van deze week was het vanmorgen alweer vroeg dag. Terwijl 80% van de Nederlandse bevolking nog in droomland was, werden op ons bedrijf de vleesproducten alweer afgeleverd. Na het laden van de biggen en vleesvarkens sprong ik snel onder de douche om optijd in Wageningen te zijn. Vandaag was het namelijk weer zover, de zogenaamde jaarlijks terugkerende branchecontactdagen verzorgd door het sectormanagement van Rabobank Nederland Food & Agri.

Stemming bij zuivel opperbest

Het maken van een ‘review’ en ‘preview’ in de sectoren melkvee- en varkenshouderij behoorden vandaag tot het dagprogramma. Jeroen Verver en Walter van Dijk nemen ons, de medewerkers van de lokale Rabobanken, mee naar een wereld waarin het draait om melkvee en varkens. Het ochtendprogramma stond in het teken van de melkveehouderij met als titel ‘Nieuwe Dimensie, nieuwe Dynamiek’ oftewel ‘Vol gas of remmen voor de bocht’. Na het bespreken van enkele positieve stemmingen op de mondiale zuivelmarkt (dit in tegenstelling tot de stemming op mijn persoontje bij de uitdaging) kwam de spotmarkt aan bod. Een overschotmarkt waarbij de melkprijs wordt bepaald op basis van vraag en aanbod. Een markt waar de gebroeders van Bakel reeds jaren hun melkprijs mee bepalen . Toevallig zelfs dat ik maandag nog contact had met de emigratiebegeleider bij Van Bakel, Andries Haveman, over de woensdagvraag.

melkveehouderij kan meer lenen

Na het behandelen van de resultatenanalyse, zowel historie als toekomst, lijkt de melkveehouderij in een positieve spiraal te zitten. Een melkprijs die harder stijgt dan de kosten van voer en mest leidt tot een hogere reserveringscapaciteit, dus extra financieringsruimte.

Varkenssector op weg naar historisch dieptepunt

Na een uitgebreide lunch is de varkenshouderij bij de kop gepakt. De euforie stemming van de ochtend sloeg al snel om door de huidige situatie in de varkenshouderij. Een onevenredige daling van de opbrengstprijs per big en per kilo vlees en de explosieve stijging van voer- en mestkosten lijken een historisch dieptepunt in de varkenshouderij niet in de weg te staan. Als Rabo proberen we de ondernemers bij de hand te nemen om ze door deze periode heen te loodsen.

Imago onverdiend onder druk

Volop aandacht is besteed aan het imago van de vakenshouderij. Kreten en partijen overheersen daar: Varkens in nood, Partij voor de Dieren, Stichting Wakker Dier, Stop fout vlees... Het lijkt erop dat alleen de negatieve signalen over een bloedend staartje en de grote varkenshouderijen (het woord flat wil ik nog niet eens noemen!) in het nieuws komen. Deze ontwikkeling baart mij zorgen mede omdat de varkenshouderij vrijwel de enige sector is waar al zoveel is gebeurd om het voor milieu en dierwelzijn te verbeteren. Collega varkenshouders, laten we er daarom voor zorgen dat hievoor genoemde partijen niet de overhand krijgen. Laten we ervoor zorgen dat de burger begrip krijgt voor het werk van een boer...van een varkenshouder! Houdt verbinding met markt en omgeving!

Tot slot wil ik iedereen die dit leest en die deze week nog geen stem heeft uitgebracht oproepen om op mij te stemmen. Ik heb ze tenslotte hard nodig ;-)

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willem-A

    Thijs-thijs-thijs toch, ze moeten jou snel een baan bij Boerderij aanbieden. Je stukjes zijn boeiend, informatief en bondig. Ga zo door, ik lees ze graag!

Of registreer je om te kunnen reageren.