Home

Achtergrond 422 x bekeken

Visie van Verburg gevraagd

Op zich is het heel verhelderend dat landbouwminister Gerda Verburg een duidelijke, kritische visie verkondigt. Sinds haar aantreden is daar te weinig sprake van geweest - een eigenzinnig besluit ten aanzien van de drukjacht uitgezonderd.

Verburg lijkt nog niet van plan te breken met haar voorzichtige optreden. Zo sloeg zij deze week nog een uitnodiging van deze krant af om haar visie op de toekomst van het Europees landbouwbeleid te geven. Terwijl daar toch, met de presentatie van de zogeheten health check van landbouwcommissaris Fischer Boel, alle reden toe is.

In Rome noemde Verburg de FAO nuttig, maar te weinig efficiënt, modern en doelgericht. De VN-organisatie zou te bureaucratisch zijn, en als dat allemaal niet verandert hoeft zij wat Verburg betreft niet te rekenen op extra financiering.

Deze kritiek kan zij zo op haar eigen department loslaten. Dat er bijvoorbeeld niet in slaagt boeren op tijd toeslagrechten uit te betalen.

Verburg vindt ook dat de FAO meer moet investeren in kennis en onderzoek en nieuwe productietechnieken. Helemaal waar, zoals LNV een veel grotere rol moet spelen in het debat over wel of niet accepteren van agrarische biotechnologie. Zeker nu de EU op het punt van afhaken staat als grootmacht op agrarisch kennisgebied.

Verburg moet dus ook in eigen land heldere taal spreken en visie tonen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.