Home

Achtergrond 321 x bekeken

Vier nieuwe bietenrassen op rassenlijst voor 2008

Op de nieuwe rassenlijst voor suikerbieten staan vier nieuwe rassen. Het betreft drie rassen die resistent zijn tegen rhizomanie en één ras voor de teelt op percelen met rhizoctonia.

Het nieuwe ras dat resistent is tegen de schimmelziekte rhizoctonia is van kweker SESVanderHave. Dit ras, Piranha, scoort beter dan andere rassen in dit segment wat betreft wortel- en suikeropbrengst en heeft de hoogste financiële opbrengst van alle rhizoctonia-resistente rassen.

Vooral boeren in het zuiden hadden dit jaar problemen als gevolg van rhizoctonia. Dat werd in de hand gewerkt door de slechte structuur en ongunstig weer.

Andere nieuwe rassen op de rassenlijst zijn Rosadonna (van Kuhn & Co), Michella en Cadenza (beide van KWS). Deze bietenrassen zijn alledrie resistent tegen rhizomanie. Rosadonna en Michella staan op een gedeelde tweede plaats wat betreft de financiele opbrengst (101). Michella heeft van alle rassen in deze groep de hoogste wortelopbrengst (104). Cadenza blinkt uit wat betreft suikergehalte. Dat is net zo hoog als van het ras Shakira (105).

Het ras Coyote van SESVanderHave staat onbetwist op de eerste plaats op de lijst met de hoogste financiële opbrengst (103).

Of registreer je om te kunnen reageren.