Home

Achtergrond 2 reacties

Verzet Belgische bietentelers tegen inkrimping

Het plan van de Tiense Suikerraffinaderij om voor 2010 de productiecapaciteit met 100.000 ton quotum te beperken tot 500.000 ton, stuiit op verzet van bietentelers. Het Verbond Suikerbietplanters Vlaams-Haspengouw stelt dat 2.100 leveranciers (30 procent) aan Tiense dan moeten stoppen met de teelt van suikerbieten.

In Vlaanderen is de kaalslag met een gedwongen vertrek van 910 telers (42 procent) verhoudinsgewijs nog groter, stelt het verbond.

Op 27 oktober maakte de Tiense Suikerraffinaderij al bekend dat het zijn fabriek in Brugelette zal sluiten. Met de bietentelers worden plannen besproken voor de herverdeling van leveringsrechten. Akkerbouwers met een quotum dat kleiner is dan 200 ton dreigen dat quotum in moeten leveren. Daarnaast heeft Tiense leveranciers in drie regio ingedeeld, waarbij telers in de verst van de fabriek gelegen zone C ook niet meer aan de fabriek mogen leveren.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Rob

    Acht jaar geleden hadden we nog 16 ha bieten, dit jaar zaten we op 10 ha. Achteraf hadden we aan 8 ha bieten genoeg gehad dit jaar. We moeten dit seizoen gemiddeld weer zo'n 13% inleveren. De campagne wordt zo wel erg kort. Wanneer gaat hier een fabriek dicht? De teelt is al in een paar jaar kapot gemaakt, dat zijn pas belgische toestanden en hier komt niemand in aktie!!!!

  • no-profile-image

    Arend

    Jawel.nederlandse telers zijn enkele jaren terug wel in aktie gekomen tegen brusselse hervorming maar was zonder sucses.Brussel is niet meer en niet minder dan een totalitair gezag.Een bureaucraties regiem welke boeren naar eigen goeddunken wil laten buigen en barsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.