Home

Achtergrond 186 x bekeken

'Verviervoudiging aantal weerrampen'

Het aantal rampen dat met het weer te maken heeft, is de afgelopen twintig jaar verviervoudigd. Dat meldde de internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam zondag in een rapport.

In de jaren tachtig waren er jaarlijks gemiddeld 120 weerrampen, inmiddels zijn dat er vijfhonderd. Het aantal mensen dat door die rampen wordt getroffen, is gestegen van 174 miljoen per jaar in 1985 naar 254 miljoen vorig jaar.

Dit jaar zijn er in Azië alleen al 248 miljoen mensen getroffen door overstromingen. Het aantal overstromingen is sinds 1980 verzesvoudigd. Ook stormen namen toe: van zestig in 1980 naar 240 in 2006. Het aantal geologische rampen, zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, bleef hetzelfde.

Om de gevolgen op te vangen van rampen die met het weer te maken hebben roept Oxfam de regeringen van rijke landen op om noodhulp sneller, eerlijker en flexibeler te maken. Ook moeten zij manieren vinden om de risico's te verminderen. Landen moeten ook beter op rampen voorbereid zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.