Home

Achtergrond 164 x bekeken

Vertrouwen Duitse consument daalt door inflatie

Uitgerekend voor de kerstinkopen stijgt de Duitse inflatie in het hardste tempo sinds 1994.

De inflatie bedraagt nu 3 procent wat de Europese Centrale Bank (ECB) wellicht weerhoudt van een renteverlaging.

De voorzitter van de ECB, Jean-Claude Trichet, hintte eerder op een soepeler monetair beleid. Aanleiding is de 0,3 procent neerwaarts bijgestelde economische groei in de Eurozone.

In het gebied dat de euro heeft aanvaardt verwachten de bankiers nu 2,2 procent economische groei. Dit is vergelijkbaar met Japan maar loopt achter bij de VS, Rusland en snelle groeimarkten als India.

Het consumentenvertrouwen zakte na enige maanden herstel onverwachts en zonder duidelijke reden in. Commercieel onderzoeksbureau Gfk noteert voor de maand december 4,3 punten, tegen 4,8 punten in november. Voor de puntentelling vullen experts een positief of negatief antwoord in. Het vertrouwen in het toekomstig inkomen blijft bij de Oosterburen beperkt. De index staat op min-21,8 punten.

Of registreer je om te kunnen reageren.